6 namirnica koje morate jesti tokom trudnoće

Pre nego što zatrudnite, skoro svaki doručak, ručak ili bilo koji obrok u toku dana vam se sastoji od praznih materija, slatkih zadovoljstava i svih onih ukusnih namirnica koje u principu nisu zdrave.

Sada, pošto ste trudni, važno je da bolje vodite računa o tome kako se hranite jer hrana koju unosite  je glavni izvor hranljivih materija za vašu bebu. Tokom trudnoće, na primer, potreban vam je kalcijum i protein za bebino tkivo i kosti. Ali, takođe, vam je potreba i veća količina folne kiseline da biste smanjili rizik od defekata kičmene moždine, kao i više gvožđa da biste pomogli crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik do vaše bebe. Napravite dobar početak sa ovim super namirnicama.

Žitarice

Bogat integralni hleb i žitarice su prepune folnom kiselinom i gvožđem i sadrže više vlakna nego beli hleb i pirinač. Uvrstite žitarice u dnevni jelovnik: ovsena kaša za doručak, integralni hleb za ručak i integralna testenina ili integralni pirinač za večeru.

Leguminoze

Dodajte beli, crni, šareni, sve vrste pasulja, sočivo u vašu ishranu. Stavite ih u čorbu ili čili, salate ili paste. Osim što vam pružaju proteine i vlakna, ove leguminoze su takođe bogate ključnim materijama, kao što su gvožđe, folati, kalcijum i cink.

Losos

Omega 3 masne kiseline omogućavaju razvoj mozga i vida kod beba i losos je odličan izvor, a još pruža puno proteina i B vitamina. Losos sadrži najmanje žive u poređenju sa drugim ribama. Probajte losos grilovan, kuvan ili pečen na maslinovom ulju. Ograničite količinu lososa na 350 g nedeljno da biste smanjili izloženost živi.

Jaja

Jaja su svestrana i dobar su izvor proteina i pružaju vama i vašoj bebi amino kiseline koje su vam potrebne. Sadrže mnogo vitamina i minerala, uključujući holin i lutein. Međutim, nemojte jesti nedovoljno pečena ili sirova jaja.

Bobičasto voće

Borovnice, jagode i kupine su ukusna užina i odlične su sa palačinkama i kašom od žitarica. Bobičasto voće sadrži puno vitamina C, kalijuma, folne kiseline i vlakna.

Jogurt sa malo mlečne masti

Jedna šolja nemasnog jogurta sadrži više kalcijuma nego mleko i bogata je proteinima. Pomešajte jogurt sa voćem, korn fleksom ili žitaricama.