Spermicid

Hemijsko kontraceptivno sredstvo koje se sastoji iz dve komponente, osnovne inertne supstance i aktivne biohemijske supstance.

Osnovna supstanca mehanički blokira ulazak spermatozoida u uterus. Biohemijski aktivna susptanca onesposobljava spermatozoide za oplodnju jajne ćelije tako što razgrađuje celularnu membranu spermatozoida. Spermicidi se proizvode u obliku pene, želea, supozitorije ili penušave tablete. Način upotrebe je da se aplikuju što dublje u vaginu prstom ili posebnim aplikatorom.

Kontraindikacije za upotrebu su alergična reakcija na neki od sastojaka spermicida.

Neželjena dejstva su alergija na neku od supstaci u sastavu preparata.

Nema dokaza o sistemskoj apsorpciji sredstva i razvoju toksičnog šok sindroma. Istraživanja pokazuju da mogu dati i izvesnu zaštitu od polno prenosivih oboljenja i pelvičnih upala.

Efikasnost u prvoj godini  je 2,7 – 22,2 na 100 ženskih godina upotrebe, stepen trudnoće je 11-31% tokom prve godine.

Poseban oblik su i spermicidni sunđeri, 2 cm debeo poliuretanski sunđer impregniran sa spermicidom nonoksinol9. Ima trostruko dejsvo – hemijsko, izlučivanje spermicidne supstance tokom odnosa, apsorpcija ejakulata i mehaničkon, blokiranje ulaza u cervikalni kanal. Efikasnost traje 24 sata bez obzira na broj polnih odnosa, a indeks trudnoće u prvoj godini je 9 do 27 na 100 žena. Neželjena dejstva su alergična reakcija na hemijsku supstancu, vaginalna iritacija i toksični šok sindrom.