Vantelesna oplodnja

Vantelesna oplodnja

Statistika pokazuje da zbog steriliteta od 15% do 18% parova ne mogu da se ostvare kao roditelji ni posle godinu dana redovnih seksualnih odnosa sa ciljem začeća. Nekada se pogrešno verovalo da je sterilitet isključivo vezan za žene, ali se danas zna da je procenat steriliteta muškaraca i žena gotovo identičan (oko 30% - 40%).
Vantelesna oplodnja se sprovodi kao terapija neplodnosti tek kada ne postoji ni jedan drugi jednostavniji način lečenja steriliteta i ova metoda predstavlja krunu lečenja neplodnosti, a za mnoge parove jedini put do roditeljstva. Potrebno je znati da trudnoća nastala vantelesnom oplodnjom, potpuno je ista kao i svaka druga trudnoća nastala na uobičajen način. Do danas je ovom metodom rođeno preko 5 miliona dece širom sveta.
Stručni tim Klinike Perinatal za vantelesnu oplodnju čine:

 • Lekar specijalista – ginekolog
 • Biolog – embriolog
 • Urolog
 • Psiholog
 • Anesteziolog i
 • Medicinske sestre koji svakom paru prilaze individualno.

usluga_vantelesna_oplodnja

Metode VTO koje se primenjuju na Perinatal klinici:

  • Intrauterina inseminacija (IUI)
Iako intrauterina inseminacija po zvaničnoj i važećoj definiciji ne spada u grupu asistiranih reproduktivnih tehnologija, ona ipak podrazumeva ubacivanje prethodno laboratorijski obrađenih spermatozoida u matericu u vreme ovulacije. Zato je ranije metoda IUI nazivana „niskom tehnologijom“. To je najjednostavniji oblik asistiranog oplođenja.
Više o IUI metodi pročitajte ovde.
  • In Vitro Fertilizacija (IVF)
Vantelesna oplodnja (In vitro fertilisation – IVF) je medicinski postupak koji podrazumeva nekoliko koraka. Prvi je stimulacija jajnika da proizvedu što više jajnih ćelija. Drugi je oplodnja jajnih ćelija in vitro (latinski u staklu), dakle van materice, otud i sam naziv postupka. I na kraju, treći korak jeste vraćanje oplođene jajne ćelije ili embriona u matericu.
Više o IVF metodi pročitajte ovde.
  • Mikrofertilizacija (ICSI)
In vitro fertilizacija intracitoplazmatskom injekcijom spermatozoida - Mikrofertilizacija (ICSI) je postupak vantelesne oplodnje koji se koristi kada želimo da povećamo šanse paru koji je uključen u postupak, a kod kojih je minimalna verovatnoća da se fertilizacija odigra prirodno (klasičnom metodom IVF).
Više o ICSI metodi pročitajte ovde.

Svoj termin za pregled i/ili konsultacije zakažite na telefon: 060/55-88-001