Notice: wpdb::prepare was called incorrectly. The query does not contain the correct number of placeholders (2) for the number of arguments passed (3). Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 4.8.3.) in /home/klinikaperinatal/public_html/wp-includes/functions.php on line 4201
Klinika Perinatal
Mikrofertilizacija (ICSI)

Mikrofertilizacija (ICSI)

Značajno komplikovaniji vid vantelesne oplodnje je mikrofertilizacija ili intracitoplazmatska injekcija spermatozoida (ICSI), koja je varijanta in vitro fertilizacije (IVF). Razlika od klasične metode je u tome što se čin spajanja polnih ćelija obavlja mikromanipulacijom, tj. spermatozoid partnera se složenim postupkom, pod kontrolom sistema mikroskopa, ubacuje direktno u jajnu ćeliju. Drugim rečima ne ostavlja se spermatozoidima da sami pronađu put do jajne ćelije, već ovim procesom upravlja biolog. Ovo je posebno važno u slučaju kad raspolažemo s malim brojem jajnih ćelija, što se najčešće događa kod starijih pacijentkinja. Metoda ICSI je uvela radikalne promene naročito u teškim slučajevima muške neplodnosti.

Uobičajene indikacije za primenu ICSI metoda su:
  • Mali broj spermatozoida posle obrade: manje od 1,0 miliona pokretljivih spermatozoida po 1 ml
  • Stalna prisutnost različitih ćelija u spermi usled hronične upale
  • Povećana aglutinacija spermatozoida
  • Mnogo neuspelih pokušaja vantelesne oplodnje

Mikrofertilizacija

Kada je u jajnu ćeliju ubrizgan spermatozoid, ona se pregleda nakon približno 14-16 sati, da bi se utvrdilo je li došlo do fertilizacije, a 24 sata kasnije proverava se je li došlo do adekvatne deobe.
Razvoj embriona se pomno prati, u novije vreme se ceo razvoj embriona prati kamerom u inkubatoru. Embrioni se transferišu u matericu između 3.-5. dana razvoja embriona od oplodnje, a dan transfera se određuje u odnosu na broj i kvalitet embriona.
Preostali vitalni embrioni se, u dogovoru sa parom, podvrnu zamrzavanju koji se mogu koristiti u sledećim, spontanim, nestimulisanim ciklusima. Uspešnost In vitro fertilizacije (IVF) odmrznutim embrionima je 22%.