Opasnost hranjenja u krevecu

Kraj dana je, a vi samo sanjate o tome kako ćete okupati bebu, staviti je u krevetac sa flašicom i sesti da se odmorite. Pre nego što to uradite, možda ćete želeti da saznate kakvi problemi prate ovakvu situaciju.

Zašto se ne preporučuje hranjenje na flašicu u krevecu

Rizik od gušenja: Bebe koje zaspe dok piju iz flašice mogu udahnuti tečnost koja tada odlazi u njihova pluća. Ova situacija je slična kao kod odraslih kada im ode nešto u pogrešan kanal. Međutim, ova situacija je mnogo opasnija za vašu bebu nego za vas, jer vaša beba nije tako dobra u buđenju kada joj nešto ometa disanje. Iako je veća verovatnoća da će se vaša beba nakašljati ili uzmeškoljiti, ipak ćete možda hteti da izbegnete ovaj rizik.

Asocijacije vezane za san: Ako beba navikne da se uspava uz flašicu, svaki put kada joj se bude spavalo tražiće flašicu, kao pomoć da zaspi. Posle će joj biti jako teško da se navikne da sama zaspi, što će dovesti do jako puno buđenja tokom noći, a i to je jedna od situacija koja nije povoljna po vas, a i po bebu.

Rizik od kvarenje zuba: U mleku je visok procenat šećera. Ako beba zaspi sa flašicom u ustima i mlekom koje ostane u ustima, zubići mogu lakše da se pokvare, čak i oni koji još nisu izbili.

Rizik od infekcija uha: Kada beba leži i pije mleko, mali deo mleka može da dospe do ušne školjke gde može izazvati infekciju.

Umesto da držite uspravno bebu dok pije iz flašice, polegnite je u svom naručju i hranite je. To će vas više povezati sa bebom. Takođe je i idealna prilika da i drugi partner preuzme bebu i poveže se sa njom na ovakav način.

Flašice sa vodom

Ako razmišljate o odbijanju bebe od noćnog obroka, takođe možete pomisliti o zameni mleka za flašicu sa vodom.

Ipak ovo ima dve glavne mane:
  • Možete asocijacije vezane za spavanje prebaciti sa flašice mleka na flašicu sa vodom. Ovo znači da će beba navići da se uspava uz flašicu i svaki put kada bude htela da spava tražiće flašicu. Posle će joj biti jako teško da zaspi bez flašice.
  • Beba će piti mnogo više vode, samim tim će mokriti više nego što pelene mogu izdržati. Ako mokraća probije na odeću, sigurno će vas tražiti da je presvučete.

Ako mislite da je vaša beba zadovoljnija posle flašice sa vodom, treba onda to da praktikujete. Važno je da beba ne zaspi uz flašicu nego da budna legne u krevetac, da ne biste posle izlazili na kraj sa pogrešnim asocijacijama vezanim za uspavljivanje.