Uvučene bradavice

Moje bradavice nisu ispupčene koliko bi trebalo. Da li ću moći  uspešno da dojim?

Da, možete da dojite iako su vam bradavice ravne ili uvučene. Bebe hvataju areole, a ne bradavice. Kada beba uhvati i povuče dojku, izvuče bradavicu do prave veličine i oblika za uspešno dojenje.

Ako se pitate da li imate uvučene bradavice, nežno stisnite areolu (tamno područje oko bradavice) između palca i kažiprsta. Većina bradavica će proviriti. Ravne bradavice se neće ispupčiti. Uvučene bradavice će se uvući. Nije neuobičajeno imati jednu ravnu ili uvučenu bradavicu, a jednu normalnu.

Počnite sa stavljanjem bebe na grudi

Živahno novorođenče koje uvlači i dobro sisa najbolji je lek za ravne ili uvučene bradavice. Za bebu je najlakše da nauči da uhvati bradavicu dan ili dva po rođenju, pre nego što mleko nadođe. Nadošle grudi prave ravne bradavice još ravnijim, što otežava bebi da obuhvati bradavicu. Povežite se sa vašom bebom od samog početka kako bi vas dvoje imali mnogo prakse u dojenju.

Ako imate poteškoća sa tim da vaša beba uhvati bradavicu zato što je ravna ili uvučena, probajte naše predloge:
  • Obratite pažnju kako beba uzima bradavicu. Ponovo pregledajte neki priručnik o dojenju i potražite pomoć od babice ili patronažne sestre. Beba bi trebalo da zgrabi dojku široko otvorenih usta.
  • “Napravite” bradavicu. Koristite “sendvič od dojke” tehniku da ubacite što više od dojke u bebina usta. Držite dojku dobro na ivici areole sa palcem odgore, a ostalim prstima odole. Pritiskajte palcem i prstima u isto vreme dok ujedno pomerate prste prema bradavici. Ovo izdužuje i sužava areolu  čime omogućava bebi da lakše uhvati dojku.
  • Koristite pumpicu za grudi kako biste izvukli bradavice pre podoja. Ručne pumpice visokog kvaliteta dostupne u svim apotekama najbolje izvlače bradavice bez oštećenja ili pitajte pedijatrijske sestre da vam pomognu da pripremite bradavice pre podoja.
  • Probajte da nosite kapice za bradavice, dizajnirane za uvučene bradavice, između podoja. Kapice za bradavice su napravljene od plastike. Imaju dva dela: zadnji sa rupom kroz koji se bradavica izvuče i okrugli svod koji paše u vaš grudnjak. Pritisak od grudnjaka na kapicu prelazi na areolu i postupno isteže i izguruje bradavicu. Obavezno operite ove kapice toplom vodom i sapunom pre dojenja da bi odstranili mleko koje se nakupilo u njima dok ste ih nosili u grudnjaku. Zapamtite da postoje kapice sa dve vrste zadnjih strana; onaj sa većom rupom je namenjen bolnim bradavicama. Potrudite se da koristite one sa manjom rupom, koje bolje prijanjaju uz koren bradavice.
  • Ako beba i dalje ima problem da uhvati bradavicu, probajte veštačke bradavice. Ove silikonske bradavice su specijalno dizajnirane da izvuku uvučene bradavice bez ugrožavanja proizvodnje mleka.