Bake i deke - ključ srećnog detenjstva

Oni vole, a ne zameraju! Vaspitavaju, ali sa osmehom i bez teških reči. Teše, hrabre i brane svoje unuke, duvaju vetaru leđa i skidaju zvezde sa neba! Da, to su bake i deke čija je ljubav bezuslovna, a sve vreme ovog sveta raspoloživo!

Imate li ponekda utisak da vaši roditelji više vremena posvećuju vašoj deci nego što su posvećivali vama dok ste bili dete? Više ih podržavaju, više ih “paze i maze” nego što su vas nekada? Ne obraćaju pažnju na njihove ocene, stalno govore i pokazuju svojim unucima koliko ih vole.
To je tačno, utisak vas ne vara, ali postoji razumno obrazloženje. Bake i deke su oslobođeni odgovornosti roditeljstva i brige oko karijere, a pomažući svojoj deci u gajenju unučadi oplemenjuju i svoj život.

Drugar, heroj i čarobnjak

Psiholozi naglašavaju da je uloga baka i deka u vaspitavanju dece veoma važna, a psihijatar Artur Kornhaber indentifikuje jedanaest uloga koje igraju bake i deke u porodici: predak, drugar, heroj, istoričar, mentor, odgajatelj, uzor, duhovni vodič, učenik, nastavnik i čarobnjak.
Bake i deke su izvori beskrajnog životnog iskustva i mudrosti, najlepše pričaju i čuvaju tradiciju, kao osnivači porodičnog nasleđa. Imaju snažan uticaj na unuke učeći ih istrajnosti, odanosti, napornom radu, strpljenju i žrtvovanju. Prava baka je spremna da svaki dan peče palačinke ako to njeni unuci žele, deka će nositi bicikl uz stepenice iako ga leđa bole. U novčaniku nose slike najlepših i najpametnijih unuka kako bi u svako doba prijateljima i poznanicima mogli da pokažu.

Pravila za bake i deke

Ima tu i jedno ali... Kako bake i deke nemaju mere, da se zdravi porodični odnosi ne bi kvarili, potrebno im je dati do znanja koja se pravila moraju poštovati. Oni bi, kada su sa decom, trebalo da se pridržavaju nekoliko najvažnijih navika koje ste ustanovili sa decom: ustavljenog rasporeda spavanje, hranjenja, učenja, igranja.
Zato, kada vidite bake i deke kako u parku ljuljaju svoje unuke, nose im rančeve i lopte, guraju kolica, skupljaju kestenje ili na kolenima kleče da pokažu kako su oni igrali klikere... ne ostaje vam ništa drugo nego da se podsetite svojih nezaboravnih uspomena i najlepših trenutaka tokom detinjstva.
Unuci pomažu bakama i dekama da duže ostanu u životu, a bake i deke oplemenjuju detinjstvo svakog deteta. Oni su ključ srećnog detinjstva.