Dobre i loše masti

Probajte naše savete i ideje da izbalansirate dobre i loše masti u ishrani vaše porodice.

Da li ste znali?

Da biste pomogli detetu da razvije zdrave navike, vi ste jedan od uzora koji će dete prvo da oponaša:
 • Jedite zdravu hranu;
 • Nemojte preterivati sa brzom hranom, a ako možete potpuno je izbacite iz upotrebe;
 • Budite aktivni.
 1. Doručak pruža novorođenčetu sve esencijalne masne kiseline u pravilnom odnosu. Ako je vaša beba na adaptiranom mleku, proverite sa lekarom da li formula ima odgovarajuće količine esecijalnih masnih kiselina (hranljive materije su u većini formula slične majčinom mleku). Pirinčano i sojino mleko se ne preporučuje kod novorođenčeta.
 2. Dajte detetu punomasnu hranu kada počinjete sa nemlečnom hranom. Mališanima je potrebna energija za njihov rast i razvoj. Mlečni proizvodi sa malim procentom mlečne masti nemaju dovoljno vitamina i energije za decu ispod dve godine. Nemasno mleko i mlečne proizvode treba davati deci iznad pet godina.
 3. Ponudite mlečne proizvode i mleko sa manje procenata mlečne masti deci iznad dve godine, dokle god dobijaju dovoljno energije od drugih namirnica u raznolikom jelovniku.
 4. Uvedite  obroke sa malim procentom masti kod male dece i predškolaca. U ishrani koristite raznovrsne namirnice i uključite širok spektar masti u detetovoj ishrani. U ovom uzrastu deca počinju da razvijaju zdrave navike vezane za ishranu. U ovom uzrastu će napraviti izbor za ceo život, mislite o tome dok kuvate.
 5. Omega 3 masti se pojavljuju u majčinom mleku i dodaju se adaptiranom mleku. Kada dete prestane da sisa ili prestane sa formulom, nadoknadite potrebu za omega-3 mastima iz drugih namirnica, kao što su tunjevina i biljno ulje.
 6. Pregledajte dnevni jelovnik vaše porodice. Koliko namirnica koje koristite u ishrani sadrže dobre masti? Koliko sadrže loše masti? Pokušajte da ograničite unos zasićenih masti na 10% od ukupne dnevne ishrane.
 7. Uklonite namirnice sa lošim mastima iz vašeg jelovnika. Namirnice sa lošim mastima su masno meso, mlečni proizvodi sa visokim procentom mlečne masti (samo dajte deci do dve godine), puter, pržena hrana u fratezi, fabrički napravljeni kolači i keksovi, grickalice, čips i lizalice. Zamenite ove namirnice sa namirnicama koje sadrže dobre masti – posno meso, mleko i mlečni proizvodi sa malo procenta mlečne masti, povrće i voće, margarin napravljen od polizasićenih i monozasićenih masti, orasi.
 8. Kada kupujete namirnice, pratite na poleđini energetsku vrednost i količinu masti.
 9. Budite dobar primer vašoj deci tako što ćete vi birati zdravu hranu za sebe. Hranu pripremajte sa dobrim mastima kao što je maslinovo ulje, jedite tunjevinu i ribu, orahe i avokado. Ograničite unos fabrički obrađene hrane.
 10. Probajte da limitirate brzu hranu bar na jednom nedeljno. U ovakvu hranu ulazi još i sladoled, čokolada i kupljeni slatkiši.
 11. Zabavite se sa hranom. Uključite decu u pripremu hrane zajedno sa vama. Probajte razne načine pripreme.