Socijalni i emotivni razvoj od 2-3 godine

Značaj društvenog i emotivnog razvoja vidi se u svakoj oblasti života vašeg deteta. Vaše dete će imati snažne temelje za dalji razvoj  ako uspe da nauči da upravlja svojim osećanjima, razume osećanja i potrebe drugih ljudi i pozitivno komunicira sa njima.

Dvogodišnjaci uživaju u igri sa drugom decom, ali se obično drže po strani i igraju se često sami. Iako vaše dete počinje da gradi svoju nezavisnost, ipak će mu/joj biti potrebno puno pomoći od vas, posebno kada se pojave konflikti, gde ćete vi smirivati uzburkale strasti između dece i učiti ih pozitivnom ponašanju.

Plišane igračke ili ćebence, neke utešne igračke će im pomoći da se izbore sa novim situacijama i jakim osećanjima.

Emotivan razvoj
  • Primetićete da se vaše dete intenzivno vezalo za odraslu osobu i decu sa kojima se stalno igra. Na primer, možda će zagrliti devočicu ili dečaka čim dođe u školicu ili će potrčati baki u zagrljaj kada je vidi.
  • Pokazivaće jaka osećanja o sebi kao individui. Na primer, kada mu/joj ponudite pomoć odbiće je samo da pokaže svoju samostalnost.
  • Prepoznavaće osećanja kada emocije odrasli objasne. Na primer, kada kažete detetu da znate kako boli kada se padne, možda će se dete tada smiriti.
  • Dete će u ovom uzrastu mnogo više razumevati osećanja i imenovaće ih kada ih prepozna u sebi. Možda će znati da vam kaže da je sretno ili da je tužno.
  • I dalje će vašem detetu biti teško da kontroliše i upravlja svojim emocijama, a kao rezultat možda će imati napade besa kada se frustrira. Imaće širok spektar načina upravljanja osećanjima, kao što su poznate reči da označi svoja osećanja, ali će i dalje imati potrebu za velikom podrškom od strane odraslih.
Socijalni razvoj
  • Vaše dete će obožavati da se igra sa drugom decom, ali se neće previše interesovati za dublju igru. Na primer, može sedeti u bazenčiću sa peskom odmah pored drugog deteta, ali se igrati potpuno samostalno i nezavisno. Deca su potpuno svesna prisustva druge dece, ali ne žele nekada da se upuste u igru.
  • U zavisnosti od toga koliko se deca igraju često, vaše dete će možda imati omiljenog druga/drugaricu i toplu vezu sa drugom decom.
  • Takođe, vaše dete će pokazati da je svesno tuđih osećanja i možda će početi da pruža pomoć u nevolji. Na primer, kada se slučajno udarite i pokažete svojim gestovima da vas boli ruka, vaše dete će prići da vas pomazi i poljubi, ili će uraditi isto ono što vi uradite kada ga/je tešite.
  • I dalje će vaše dete tražiti od vas ili drugih odraslih koji su u blizini, zaštitu kada nastupi neki sukob. Na primer, ako vašem detetu neko otme loptu na igralištu, možda će potrčati kod vas da mu/joj pomognete da reši problem.