Svađe među rođenom braćom i sestrama

Neke svađe su sastavni deo našeg života. Na kraju krajeva, deca ipak uče kako da se slažu. Kada do svađe ipak dođe, važno je da je brzo prekinete dok neko ne bude povređen, onda se pozabavite sa uzrocima svađe na konstruktivan način.

4 načina kako da prekinete svađu
 • Prekinite svađu pre nego što plakanje nastupi. Ovo će možda značiti da ćete u nekim situacijama morati fizički da razdvajate decu ili ćete ih poslati na suprotne strane sobe da bi se smirili.
 • Ostanite mirni. Ovo možda zvuči kao nemoguća misija, ali ključna stvar je da vi ne pogoršavate situaciju svojim uznemirenim nastupom. Koliko god je moguće, probajte da svoju energiju usmerite na podsticanje i pohvale onog ponašanja koje je za vas prihvatljivo.
 • Recite deci da ćete sa njima razgovarati kasnije. Deca su obično jako uznemirena da bi shvatila, odmah posle svađe, šta govorite. Sačekajte malo da se emocije smire pa onda pristupite razgovoru. Ovo može da bude čak i sutradan, u zavisnosti koliko su deca ljuta i uznemirena.
 • Preuzmite inicijativu. Odlučite šta je rešenje problema, a šta su posledice. Objasnite deci šta ste odlučili i držite se toga.
Saveti kako da izađete na kraj sa svađama
 • Postupajte prema svoj deci jednako, na način koji odlikuje detetov uzrast i razvoj. Jednak pristup nije uvek i isti tretman za svu decu. Na primer, možda nećete biti u mogućnosti da postupate isto prema šestogodišnjem i trogodišnjem sinu.
 • Izostavite negativna poređenja. Briga o emocijama koje idu uz konflikte i svađe je jako teško za svakog. Probajte prvo da se ujedete za jezik, ako želite da kritikujete starije dete, ako “ne zna bolje” ili drugo dete da je “izazivač nevolja”. Ovakav pristup vam neće pomoći.
 • Nađite uzrok svađe, da biste mogli izabrati najbolje rešenje problema. Na primer, ako je starije dete “otelo” igračku od malađeg deteta, treba da se umešate. Ako se ne umešate, dete će naučiti da je to normalno i prihvatljivo ponašanje i da će svađom i otimanjem dobiti sve što hoće. Kasnije će ovakvo ponašanje primenjivati i na ostala okruženja u kojima se bude nalazilo (vrtić, škola itd.). Ključni savet je da držite decu na oku da biste znali uzrok problemu – i naravno, odlučivanju kako ćete rešiti problem.
 • Dozvolite da porodična pravila obave dobar deo posla umesto vas. Ako vaše dete shvata i razume šta očekujete od njega/nje (naravno da očekivanja nisu odraz vaših želja nego detetovih mogućnosti), lakše ćete biti dosledni i deca će unapred znati kako treba da se ponašaju.
 • Napravite plan. Nisu sve svađe jednake. Pomoći će vam ako napravite plan kako ćete rešavati manje probleme, a kako veće. Posledice treba da se razlikuju od jačine problema.

Možete dosta uraditi da biste sprečili svađe među braćom i sestrama i možete pomoći deci da nauče da se slažu.

Korišćenje posledica

Posledice mogu biti efektan način disciplinovanja kada deca ne mogu da reše problem sami, i potrebno je da se vi umešate da biste im pomogli.

Evo kako da koristite posledice kada se deca svađaju:
 • Zaustavite igru ili aktivnost sa komentarom kao što je: “Možete koristiti kompjuter ponovo kada smislite način kako ćete ga oboje koristiti”. Ili: “Zato što se svađate oko kanala, isključićemo televizor na pola sata dok se ne dogovorite šta ćete gledati zajedno”.
 • Sklonite igračku ili neki predmet. Na primer recite: “Možete se ponovo igrati sa ovim kada budete oboje spremni da delite”.
 • Kasnite sa odlaskom kada želite. Na primer, sve dok se ne pomire, nemojte decu voditi u park.
 • Neka deca koja su se posvađala provedu neko vreme odvojena i 5 minuta napraviće čudo. Naravno, pobrinite se da niko ne dobije ono oko čega su se posvađali.
 • Ne dajte deci da utiču na odluku o posledicama. Ne raspravljajte o tome.
 • Napravite rezervne posledice ako deca ne sarađuju odmah. Probajte da ukinete neke privilegije kao što je dodatnih pola sata televizora ili kompjutera ili koristite tajm-aut metode.
 • Skratite vreme posledice kada je to potrebno. Pola sata bez omiljene igračke, veče bez omiljenog televizijskog programa, nekoliko minuta mirnog vremena bi trebalo da bude dovoljno da bi deca shvatila gde je problem. Cilj discipline je da ne kaznite dete, nego da mu/joj pomognete da shvati da svađa ima jasne i nepovoljne posledice.
 • Ostanite mirni ako se svađa prenese na drugi problem. Ako deca počnu da se svađaju oko toga ko je započeo, kažite nešto slično: “Već vam je rečeno da nema televizije večeras.” Ako i dalje nastavljaju da se svađaju, koristite drugu posledicu koje smo već naveli.

Saveti koje smo gore naveli su za decu od tri godine pa naviše. Mlađoj deci možda će biti jako teško da kontrolišu svoje emocije i ponašanje i verovatno neće shvatiti posledice. Sa mlađom decom bolje će proći skretanje pažnje sa problema na nešto drugo.

Kako da se izborite sa svojim emocijama

Vaš nivo stresa može da se poveća kada nastupi svađa, ali miran i pozitivan stav može pomoći i vama, a i vašoj deci. Mnogi roditelji su primetili da ako su napeti i nervozni, svađa ume da se otrgne kontroli i čak pojača. Ali i roditelji su samo ljudi i neke situacije vas jače pogode, a druge ne i nekim danima se lakše uznemirite. Dajte sebi oduška – vi ste samo ljudsko biće sa svim svojim prednostima i manama.

Ako osećate da ćete eksplodirati u toku svađe vaše dece, zaustavite se na trenutak, izbrojte do 10 duboko dišući, i onda se umešajte. Tih 10 sekundi je često dovoljno da se smire vaše emocije. Ako vam ovo ipak ne pomogne, zatražite od nekog drugog ko je u blizini da se umeša i reši situaciju kako biste se smirili.

Koraci koje treba da preuzmete nakon svađe

Ono što uradite posle svađe može pomoći vašoj deci da reše svoje probleme u budućnosti.

Za najbolji rezultat, čekajte dok se strasti ne smire i deca budu spremna da razumno shvate problem.
 • Obavezno stavite do znanja detetu gde je krajnja granica. Na primer: “Odlučila sam da nijedno od vas ne koristi kompjuter dok zajedno ne nađemo način da rešimo problem i zaustavimo svađe. Da li ste shvatili?”  Izuzetno bitno pitanje, jer deca možda ne uspeju uvek da vas shvate, pa im možda nekada treba reći na drugačiji način.
 • Tražite od oba deteta da vam kažu šta misle gde je problem.
 • Takođe, tražite od oba deteta da vam kažu šta žele da bude posledica. Možete takođe, da im pomognete da ispitaju svoja očekivanja: “Da li je stvarno u redu da se igraš sa tom igračkom iako si joj je otela?”.
 • Nađite zajedno ideje. Pustite decu da im mašta traži ideju kako da reše problem i podstičite ih bez komentarisanja njihovih ideja koje su daleko od realnosti. Dodajte i vi neku svoju ideju i obavezno sve dečije ideje zapišite, kasnije će vam to biti lepa uspomena. Deca se maštanjem o načinu rešavanja problema obično usput i pomire i naprave od ovoga igru.
 • Glasajte za neku od ideja. Ispitajte decu šta misle o tome koja ideja neće uspeti. Onda zajedno potražite pravo rešenje koja imaju naviše koristi i najmanje nedostataka.
 • Ako odmah ne možete da nađete rešenje problema, sačekajte malo pa se kasnije vratite na problem. Možete reći deci da odu da se igraju nečim drugim i da nađu rešenje ili zamolite odrasle u okolini da vam pomognu.
 • Jednom kada se svi složite oko pristupa rešavanja problema, probajte da vidite kako uspeva. Ako se situacija ne poboljšava nađite drugo rešenje.