Vi odlučite šta, a dete neka odluči koliko

Svaki roditelj se uvek pita koju količinu hrane treba dati detetu po jednom obroku, koja količina će zadovoljiti sve potrebe deteta. Kada je reč o ishrani i količini, mnogi stručnjaci predlažu saradnju. Vi kontrolišite jelovnik, a dete neka odredi koliko će pojesti.

Apetit male dece
  • Da li mala deca jedu dovoljno zdrave hrane, jedna je od glavnih briga koju svaki roditelj ima. Obično, možete verovati apetitu malog deteta. Ove činjenice će vam pomoći da znate kako postupati sa detetovim apetitom:
  • Zbog eksplozivnog rasta i varijacija u aktivnostima, apetit male dece konstantno varira.
  • Mala deca imaju male stomačiće.
  • Deca su u stvari jako dobre sudije i jako lepo mogu oceniti koliko im je dovoljno hrane.
  • Ako dete želi još da jede, ono će to i tražiti.

Ovo znači da detetu trebaju samo male porcije po obroku. Između obroka, ponudite detetu zdravu užinu da ne budu gladni. Dokle god dajete malom detetu zdravu hranu, ne morate da brinete, ako vaše dete ne jede onoliko koliko ste vi zamislili. Vaše dete će jesti kada je gladno i neće pregladneti.

Forsiranje deteta da pojede sve što je na tanjiru, a samim tim sve što ste vi zamislili, može učiniti obroke veoma stresnim, kako za vas tako i za dete. Zbog toga dete neći biti u mogućnosti da odredi kada je sito, pa da bi zadovoljilo vaše kriterijume, ješće i više nego što mu/joj je potrebno. Malo dete zbog ovoga je u velikom riziku da postane gojazno u kasnijem periodu.

U nekim slučajevima, detetov apetit može pogoditi teža bolest. Ako dete i pored ozdravljenja uporno odbija hranu, manje napreduje, slabo je i skoro ništa ne jede, obratite se pedijatru za dalje uputstva.

Nova hrana

Možda vam smeta što vaš mališan jede samo jednu ili dve namirnice i što traži samo to da mu spremate. Ponekad, deca će probati nove namirnice samo sa vama zajedno. Ako vidite da vaše dete voli i neku drugu namirnicu, upoznajte ga sa raznim varijacijama tih namirnica.

Da biste ohrabrili i podstakli malo dete da se odvaži i proba nove namirnice:
  • Ponudite detetu novu namirnicu kada je odmorno i nije umorno.
  • Ponudite novu namirnicu u opuštenom okruženju bez mnogo sitnica koje će skrenuti pažnju.
  • Ponudite nove namirnice sa onima koje već voli.
  • Vaš mališan treba da jede isto što i ostatak porodice i servirajte uvek isto svima. Vaše dete će dobiti sve potrebne hranljive materije od širokog spektra hrane koju nudite i prihvatiće različite ukuse i teksture.

Ako vaše dete odbija neku namirnicu, ponudite je ponovo posle nedelju dana ili više. Posle pauze verovatno će vaše dete probati tu namirnicu, ali nemojte forsirati da je mora jesti. Uzdajte se u dečiju radoznalost. Možda ćete više puta morati nuditi detetu određene namirnice, dok ono ne odliči da ih pojede. Imajte strpljenja.

Kada vidite da vaše dete voli i jede novu namirnicu, često je nudite u raznim varijantama.