Da li je dete previše mršavo?

Postoji nekoliko činioca koje bi trebalo uzeti u obzir kada se pitate da li je moje dete mršavo. Prvo, da li je dete oduvek mršavo? Da li su i roditelji vitkije građe? Da li je dete bilo normalno uhranjeno pa je nedavno počelo gubiti kilograme? Treba imati na umu da se detetova težina menja sa rastom deteta. Kada dete raste dobija na težini, međutim kod neke dece dobijanje težine kasni srazmerno koliko raste pa je moguće da će dete izgledati neuhranjeno jer mu dobijanje na težini kasni. Kod neke dece će dobijanje na težini čak premašiti rast što nas opet dovodi u drugu krajnost. Najbolji način da saznate da li je vaše dete neuhranjeno je da posetite pedijatra koji će proceniti da li je vaše dete slabo uhranjeno.

Kako će lekar odrediti da li dete je neuhranjeno?

Lekar vašeg deteta će uzeti u obzir spomenute činioce ranije u tekstu i takođe će oceniti detetove prehrambene navike i celokupno zdravlje deteta. Verovatno će ispitati da li je dete imalo nekih zdravstvenih problema koje su mogle doprineti gubitku kilograma, dijareja i slično. Lekar će izmeriti detetovu visinu, težinu i te brojeve uporediti sa grafikonom telesne mase. Na osnovu podataka saznaće da li je dete proporcionalno u odnosu na visinu, težinu, pol i starost deteta. Lekar će na osnovu dobijenih podataka sa sigurnošću reći da li je vaše dete neuhranjeno. Ako ipak svi podaci govore da nema nekog specifičnog razloga za gubitak težine, lekar će tražiti da obavite dodatne laboratoriske analize kako bi se otkrili uzroci gubitka težine.

Kako možete pomoći da dete dobije na težini?

Pod pretpostavkom da vaše dete nema medicinskih problema možete probati sa promenom ishrane da biste doprineli dobije na težini.

Probajte da jednostavno, u ishranu deteta, uključite namirnice koje su zdravi izvori masti kao što su orašasti plodovi i biljna ulja, naravno ako to dozvoljava detetov uzrast. Pokušajte da planirate zdravu, ali kaloričnu hranu i da uvedete međuobroke sa žitaricama. Ako je vaše dete probirljivo, posavetujte se sa pedijatrom koji će vam preporučiti neki od personalnih jelovnika primeren stanju vašeg deteta. U našoj klinici veoma uspešno rešavamo probleme neuhranjenosti i prekomerne težine kod dece pomoću specijalno osmišljenih personalnih jelovnika. Kontrole u našem savetovalištu su jednom u 4 do 6 nedelja, a u periodu odojčeta po potrebi i češće u zavisnosti od napretka deteta.

Šta ako dete ne počne da dobija na težini?

Šta god činili nemojte hraniti dete sa brzom i nezdravom hranom. Prehrambene navike u detinjstvu koje se steknu taško se menjaju tokom života, zato je najbolje sve raditi u saradnji sa stručnjacima iz te oblasti. Lekar će i dalje raditi na tome da se pronađe razlog ne dobijanja na težini i verovatno će tražiti dodatne analize detata. Postoje i momenti kada dete jednostavno odbija da jede i tu će lekar preporučiti razgovor sa psihologom i drugim stručnjacima. Probajte da zajednički sa detetom planirate obroke, da ga aktivno uključujete u pravljenje hrane, sedite zajedno dok ručajte, napravite prijatnu atmosferu koja će prijati vašem detetu.