Jelovnik od rođenja do 5 meseci

Onog trenutka kada stignete kući sa vašom bebom, male dileme se pretvaraju u velike. Dobijate bezbroj dobronamernih saveta i ne znate koga da slušate. Ovo je samo početak. Duboko udahnite i saberite se. Dosta toga znate i sami (koliko ste samo članaka pročitali, ali nekako jedan pobija drugi?), odbacite nelogično i prepustite se za početak prirodi. Dileme koje imate, podelite sa nekim ko je stručan i ko zna da pruži pravi savet.

Naravno da je prirodna ishrana najbolja opcija i za vašu bebu i za vas, u tome uopšte nema dileme. Pitanje je da li vi to želite, možete i naravno da li imate podršku okoline. To su vrlo važni faktori, koji se ponekad zanemare, jer se podrazumevaju. Ipak šta je sa onim majkama koje iz nekog razloga ne doje svoju decu? Koji god da je razlog ne treba ih osuđivati, već im pomoći da i one ostvare neke od prednosti prirodne ishrane. Postoje različite tehnike i veštine, da i odojčad na veštačkoj ishrani dobiju ono što im i po prirodi pripada. Zato je važno da ukoliko, iz nekog razloga, prelazite na adaptirane formule to uradite na pravi način, shodno individualnim potrebama i zahtevima vašeg odojčeta, po principu personalnog jelovnika.

Danas postoji velika ponuda adaptiranih formula i osim ispravnosti i sigurnosti, mora se voditi računa i o tome da li je novorođenče došlo na svet u terminu, sa kojom porođajnom težinom, da li je majka u trudnoći imala anemiju ili povišen šećer itd. Da li odabrati formulu sa dodacima vitamina i minerala, sa gvožđem, sa D vitaminom itd, ili onu što su pila i sestrina deca? Kada ukinuti noćni podoj? Svako dete je individulno i ako ste u dilemi, posavetujte se sa stručnim licem, sa nekim ko će vam pored saveta i dati objašnjenje, sa nekim u koga ćete imati poverenje i ko će znati alternativnu opciju ukoliko nešto ne ide po planu. Kada savet dobijete od stručnjaka, tačno ćete znati šta možete da očekujete i u kom pravcu dalje da idete.