Savetovalište u 12. mesecu

Redovne kontrole kod pedijatra su ključan deo pravilnog rasta i razvoja u detinjstvu. Pregledima u savetovalištu pedijatar procenjuje rast i razvoj, prepoznaje probleme u najranijim fazama i pruža adekvatnu brigu, sprovodi imunizacije, daje instrukcije i edukuje roditelje kako da brinu o zdravlje dece i sprovode tretmane ako se pojavi zdravstveni problem kod deteta.

Preventivna medicina je izuzetno važna u detinjstvu jer postavlja osnovu za bolje zdravlje i smanjuje rizik od bolesti u starijem dobu. Pregled kod pedijatra u savetovalištu će vam pružiti informacije o razvoju, ishrani, higijeskoj nezi bebe, vakcinaciji, o poslednjim infektivnim bolestima koje “trenutno vladaju” i kako da postupite ako se beba razboli.

Na pregledu sa 12 meseci možete očekivati od pedijatra da:
 • Izmeri težinu i visinu bebe kako bi bio siguran/a da dete zdravo napreduje. Ako se dinamika napredovanja promenila od uobičajene, ne brinite, napredak se menja u odnosu na porast težine, dužine, a sada i na psihički razvoj.
 • Posluša bebina pluća i disanje i otkucaje srca.
 • Proveri bebine uši i oči.
 • Izmeri obim glave da bude u toku razvoja mozga.
 • Beba će dobiti vakcinu protiv malih boginja, zauški i rubeole (MMR).
 • Odgovori na sva pitanja vezana za vitamine. Posavetuje roditelje kako najbolje da unesu vitamnie u bebin organizam.
 • Posavetovati roditelje kako da brinu o određenim zdravstvenim problemima koji prate svaku bebu: ojed od pelena, osip po licu, kako da se prepoznaju simptomi prehlade, gripa, dijareje itd. Kako da prepoznaju infekciju uha i druge bolesti koje mogu zadesiti bebu, kao i pitanja vezana za tretiranje ogrebotina i udaraca od padova kojih će biti češće dok beba ne savlada hodanje.
 • Posavetuje roditelje o načinu ishrane, rasporedu hranjenja, o spavanju, razvoju bebe i sve što interesuje roditelje.
 • Posavetovaće roditelje kako da najbolje vaspitaju dete.
 • Naručiće analizu krvi i urina kako bi se uverio u kompletno zdravlje vaše bebe.
Pitanja koja vam može šedijatar postaviti:
 • Kako beba spava? Vaša jednogodišnja beba može se sada češće buditi nego ranije. Možda će joj nedostajati aktivnost koju ima tokom dana pa će odbijati da ide na spavanje. Buđenje će se javljati, ako bebu uspavljujete, umesto da je naučite da sama zaspi. Pedijatar će verovatno imati dobre savete posebno, ako ima detaljan uvid u to kako beba spava. Većina dvanaestomesečnih beba spava oko 11 sati tokom noći i ispod tri sata tokom dana.
 • Kako beba jede? Dvanaestomesečne bebe mogu da se same hrane i da piju iz šolje, iako mnogima manje hrane završi u ustima, a više na podu. Većina dece je teško triput više nego na rođenju. Ne brinite, ako je vaša beba malo više napredovala.
 • Koliko zuba ima beba? Mnoge dvanaestomesečne bebe imaju oko 8 zubića. Međutim ima beba kojima još zubići nisu ni krenuli. Simptomi izlazaka zubića su otoci desni, crvene i osetljive na dodir desni, blage temperature itd. Pedijatar će vam objasniti sve simptome i kako da najbolje rešite nelagodnost koju beba osećaju prilikom izbijanja zuba. Čim zubići izbiju, počnite sa pranjem zuba jednom dnevno.
 • Da li se vaše dete pridiže na noge? Da li stoji samostalno? Šeta uz nameštaj? Do sada se vaše dete verovatno pridiglo na noge i uspelo da stoji neko vreme, a verovatno može da šeta pridržavajući se uz nameštaj. Ako ipak vaša beba nije napravila prve korake, ne brinite, mnoga deca ne prohodaju do 14., 15. meseca. Ipak, ako vaše dete ne može da podnese svoju težinu kada stane na noge, obavestite pedijatra. Puzanje bi trebalo da bude normalna pojava kretanja vaše bebe, ali ako nije i o tome razgovarajte sa pedijatrom.
 • Da li vaša beba ukazuje na predmete? Između  9 do 12 meseci mnoge bebe počinju da upiru prstiće u predmete koje žele i koje im privlače pažnju, kao što je kuca, ili neka šarena igračka. Ovo je pokušaj bez reči komunikacije sa vama i okolinom, jedan vrlo važan korak ka razvoju govora.
 • Šta vaša beba govori? Vaša beba će verovatno moći da pevuši i da podržava određene zvuke. Možda će moći da kaže “mama” ili “baba”. Možda će moći da izgovori nekoliko nerazgovetnih reči. Takođe obavestite pedijatra šta to vaša beba može i šta razume. Beba u ovom uzrastu počinje da se odaziva na svoje ime i interesuje je konverzacija u porodici kojoj prisustvuje. Ako vaša beba ne ispušta nikakve zvuke ili mnogo manje nego pre, posavetujte se sa pedijatrom.
 • Kakve su društvene veštine kod vaše bebe? Većina jednogodišnjaka obožava da se igra sa drugima igara kao što su skrivalice. Vaše dete će imitirati svakodnevne radnje kao što je brisanje poda ili će imitirati pranje kose. Bebe u ovom uzrastu su većinu vremena vesele i radoznale. Verovatno će tražiti interakciju sa poznatim ljudima iz okruženja, ali mogu imati strah od nepoznatih i strah od odvajanja.
 • Kako se razvija fina motorika? Dvanaestogodišnjaci vole da upiru prste u stvari koje ih interesuju i mogu koristiti obe ruke kada se igraju sa igračkama. Ako vaše dete ne koristi obe ruke tokom igre obavestite pedijatra o tome.
 • Da li ste primetili nešto neobično na bebinim očima ili na način na koji posmatra okolinu? Na svakom pregledu u savetovalištu pedijatar će proveravati da li su okice u istoj ravni i da li se dobro pomeraju.
 • Kako beba čuje? Ako se beba ne okreće u pravcu zvuka obavestite o tome pedijatra. Što ranije uočite potencijalni problem sa sluhom, ranije će se lečiti i dati bolju šansu rešavanju problema.