Savetovalište u 24. mesecu

Redovne kontrole kod pedijatra su ključan deo pravilnog rasta i razvoja u detinjstvu. Pregledima u savetovalištu pedijatar procenjuje rast i razvoj, prepoznaje probleme u najranijim fazama i pruža adekvatnu brigu, sprovodi imunizacije, daje instrukcije i edukuje roditelje kako da brinu o zdravlje dece i sprovode tretmane ako se pojavi zdravstveni problem kod deteta.

Preventivna medicina je izuzetno važna u detinjstvu jer postavlja osnovu za bolje zdravlje i smanjuje rizik od bolesti u starijem dobu. Pregled kod pedijatra u savetovalištu će vam pružiti informacije o razvoju, ishrani, higijeskoj nezi bebe, vakcinaciji, o poslednjim infektivnim bolestima koje “trenutno vladaju” i kako da postupite ako se beba razboli.

Na pregledu sa 24 meseca možete očekivati od pedijatra da:
 • Izmeri težinu i visinu deteta kako bi bio siguran/na da dete zdravo napreduje.
 • Posluša pluća, disanje i otkucaje srca.
 • Proveri uši i oči.
 • Odgovori na sva pitanja vezana za vitamine. Posavetuje roditelje kako najbolje da unesu vitamine u detetov organizam.
 • Posavetuje roditelje kako da brinu o određenim zdravstvenim problemima koji prate svako dete: osip po licu, kako da se prepoznaju simptomi prehlade, gripa, dijareje itd. Kako da prepoznaju infekciju uha i druge bolesti koje mogu zadesiti dete, kao i pitanja vezana za tretiranje ogrebotina i udaraca od padova kojih će biti češće kako je dete aktivnije.
 • Posavetuje roditelje o načinu ishrane, rasporedu hranjenja, o spavanju, razvoju i sve što interesuje roditelje.
 • Posavetuje roditelje kako da najlakše odbiju dete od pelena, kao i o pitanjima vezanim za rivalstvo između braća i sestara i kako da pripreme dete na dolazak nove bebe.
 • Naručiće analizu krvi i urina kako bi se uverio/la u kompletno zdravlje vašeg deteta i uočio/la eventualne znake anemije.
 • Objasni roditeljima sve o detetovom razvoju, temperamentu i ponašanju.
 • Raspita se o planiranju za vrtić.
 • Zatražiće od deteta da prošeta kako bi proverio/la hod i koordinaciju.
Pitanja koja vam pedijatar može postaviti:
 • Kako vaše dete spava? Većina dece u ovom uzrastu spava oko 10 do 11 sati tokom noći i ima još jedno popodnevno spavanje u trajanju od 2 sata. Neka deca ne žele da spavaju preko dana, ali više spavaju tokom noći. Ako se vaše dete budi tokom noći sa košmarima ili mesečari, obavestite pedijatra. Noćne more su česte u ovom uzrastu zato vam pedijatar može preporučiti način kako da pomognete vašem detetu.
 • Kako dete jede? Do sada ste verovatno uspevali da limitirate unos veštačkog šećera u detetovoj ishrani, ali kako dete bude provodilo više vremena sa drugom decom na rođendanima, igralištu itd, više će se interesovati za brzu hranu i za hranu bogatu veštačkim šećerima. Ako vam je teško da se izbortite sa konstantnom borbom protiv slatkiša, posavetujte se sa pedijatrom, koji će imati ideje za zdravu užinu i način kako da otklonite potrebu za slatkišima.
 • Kako napreduje odvikavanje od pelena? Većina dece u ovom uzrastu počinju sa odvikavanjem od pelena, mada većina još ne savlada ovaj prvi samostalan korak u životu dece. Pedijatar će imati korisne ideje o tome kako najlakše da ostavite pelene ili će moći da proceni da li je dete dovoljno psihički i fizički zrelo za ovaj korak.
 • Da li ste primetili nešto neuobičajeno u hodu deteta? Većina dece hoda krivo u ovom uzrastu i imaju krive nogice koje i prave taj krivi hod. Nogice se još razvijaju, ali problem može da se javi tek kasnije.
 • Da li je vaše dete fizički aktivno? U ovom uzrastu dete ima mnogo veću kontrolu nad rukama i nogama i bolju koordinaciju. Trebalo bi da su u stanju da šutnu loptu, naprave kulu od kocaka, popnu se na fotelju, krevet, skaču i hodaju uz i niz stepenice. Obezbedite detetu dovoljno mogućnosti  da se kreće i istražuje okolinu.
 • Koje nove reči je dete naučilo? Većina dece je otkrilo reč “zašto”. Ponekad sve što dete želi je objašnjenje, a nekada samo želi što više konverzacije pa je produžava govoreći posle svakog vašeg objašnjenja još jedno “zašto”. Rečnik se sve više bogati novim rečima i svakodnevno će pokušavati da vam kaže neku novu reč. Pedijatar će možda testirati govornu veštinu vašeg deteta postavljanjem pitanja. Dvogodišnjaci obično u svom rečniku imaju od 50 do 1000 reči, možda ne idealno izrečene i počinju da spajaju dve odjednom.
 • Da li reaguje na jednostavna uputstva? Dvogodišnjaci su obično dovoljno zreli  da razumeju i prate jednostavna uputstva kao što su: “Molim te dodaj mi loptu” ili “Donesi mi medu”. Ako ipak primetite da vaše dete ne izvršava uputstva,  uopšte ih ne razume ili vas ne čuje, obavestite pedijatra o tome.