Predijabetes

Predijabetes ne vodi uvek ka pravom dijabetesu. Istraživanje je pokazalo da polovina ljudi koji imaju smanjenu teleranciju na glukozu i oko 2/3 onih koji imaju povećan nivo glukoze neće imati dijabetes 10 godina kasnije. Evo 7 novih iznenađenja koja smo otkrili:

1.Vaša creva moraju imati pozitivnu floru

Više crevnih bakterija, povezanih sa zdravim metabolizmom, može Vam pomoći u kontroli šećera u krvi. Disbalans u mikrobiotici u Vašim crevima (trilioni mikroba koji žive unutar digestivnog trakta) može biti okidač za proces zapaljenja – što je jedan od ranih znakova disbalansa metabolizma glukoze. Jedite više vlakana kako biste podstakli rast i aktivnost zdravih mikroba u Vašim crevima. Medicinski institut preporučuje 25 grama dnevno za žene, 38 za muškarce. Sirovo povrće, šolja rukole ili kelja dnevno i lekari Vam neće biti potrebni.

2. Ako ste „noćna ptica“, to Vas može izložiti većem riziku

Hronični nedostatak spavanja je poznat faktor rizika za predijabetes i dijabetes. Korejski istraživači su otkrili da su žene koje su bile budne do sitnih sati ujutro, imale više masti na stomaku (što povećava rizik insulinske rezistencije) i bile su izložene većem riziku od razvoja metaboličkog sindroma (konstelacija zdravstvenih pitanja koja povećava rizik od srčanih obolenja, moždanog udara i dijabetesa) od žena koje su išle ranije na spavanje i koje su ustajale ranije ujutro, iako su obe grupe spavale isti broj časova (oko 7 časova) svake noći. Napravite neke promene radi svog zdravlja, idite u krevet ranije, ograničite večernju konzumaciju alkohola, nemojte piti kafu posle podne i isključite elektonske aparate sat vremena pre odlaska u krevet.

3. Nisu sve zasićene masti loše

Belogrli delfini mogu razviti metablički sindrom u divljini. Da bi se otkrilo šta je tome uzrok (i usput, otkriti neke činjenice koje se odnose na ljudsko zdravlje), naučnici u Nacionalnoj pomorskoj fondaciji za sisare (NMMF-National Marine Mammal Foundation) u San Dijegu, testirali su ishranu 49 delfina, kako bi otkrili ključne činjenice. Ispostavilo se da je zasićena mast, nazvana heptadekanonska ili margarinska kiselina, uspela da snizi nivoe insulina kod delfina, zatim glukoze i triglicerida (nezdrave masnoće u krvi) na normalne tokom 24 nedelje. NMMF istraživači pretpostavljaju da generalni nedostatak ove korisne masne kiseline u našoj vlastitoj ishrani može doprineti ljudskom metaboličkom sindromu. Jedite hranu sa najvišim količinama heptadekanonske kiseline, a to su svi masni mlečni proizvodi (mleko, jogurt i posebno maslac) i riba (cipal, haringa, skuša).

4. Krvna grupa O -

Studija u kojoj je obuhvaćeno više od 82.000 francuskih nastavnika otkrila je da su žene sa krvnim grupama A i B bile 10%, odnosno 21% pod većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih sa krvnom grupom tipa O. Mučne, prve informacije navode da se krvna grupa pojavljuje kao jedan od genetskih faktora koji određuje stanje i balans mikroba u crevima.

5. Niski nivoi vitamina D

Vitamin koji dobijamo od sunca, ne samo da pomaže telu u apsorpciji kalcijuma, održavanju zdravlja muskulature i kostiju i održanju imunog sistema jakim, nego doprinosi metabolizmu glukoze. U nedavnoj studiji, nedostatak vitamina D predstavljao je faktor rizika za pojavu predijabetesa, nezavisno od prekomerne težine. Zamolite svog lekara za testiranje vitamina D u krvi. Nivo od 40 više (do 50) je najbolji, ako je Vaš niži, posavetujte se sa lekarom da li su Vam potrebni suplementi.

6. Dobro je biti u hladnom prostoru

Pomaže aktivaciji Vaše braon masti koja je mega sagorevač kalorija i glukoze, (za razliku od bele masti, koja jednostavno skladišti sav višak kalorija). Najbolji način za jačanje vaše braon masti jeste vežbanje u hladnom ambijentu, 17-18 stepeni celzijusa. Takođe može biti korisno da kod kuće smanjite malo termostat na nekih 17-20 stepeni i provodite više vremena napolju kada je hladno.

7. Starenje kao glavni faktor

Navešćemo 3 razloga zašto rizik od predijabetesa i dijabetesa počinje da raste tokom srednjih godina života i dostiže svoj vrhunac u 60-im godinama života:

  • Više proteina koji smanjuju senzitivnost na insulin cirkulira u Vašoj krvi;
  • Naslage masti u abdomenu, mišićima i jetri rastu tokom vremena;
  • Smanjuje se mišićna masa – delimično zbog manje fizičke aktivnosti;

Vežbanje (30-45 min) kontinuirano svaki drugi dan, (ili češće – ima odličan efekat); jedite zdravo, konzumirajte ishranu sa visokom količinom vlakana; spavajte najmanje 7 sati noću; i pratite ostale savete navedene u ovom tekstu kako biste smanjili efekte starenja.