Simptomi ovulacije

Šta je ovulacija?

Ovulacija je oslobađanje jajne ćelije iz jajnika prskanjem folikula, i ovaj period se naziva fertilan period vašeg menstrualnog ciklusa tj. plodni dani. Svakog meseca, folikul sa jajnom ćelijom sazreva unutar janika. Jednom kad dostigne određenu veličinu, folikul otpušta jajnu ćeliju iz jajnika u jajovod i kroz jajovod putuje prema materici. Koji jajnik, levi ili desni, otpušta jajašca je prilično proizvoljno. Ovulacija ne mora nužno biti na naizmeničnim jajnicima od jednog do drugog ciklusa.

Kako ovulacija određuje kada možete zatrudneti?

Da biste zatrudneli trebate imati seksualne odnose jedan do dva dana pre i 24 časa nakon ovulacije. Spermatozoidi se mogu održati u životu dva do tri dana u genitalnim organim žene, ali jajna ćelija može da preživi samo 24 časa nakon ovulacije – osim, naravno, ako se oplodnja desi.

Ako imate seksualne odnose blizu vremena ovulacije povećavate šansu da zatrudnite. Kod fertilnih parova, postoji 20% šanse za trudnoćom tokom svakog ciklusa. Oko 85% žena koje imaju odnose bez kontracepcije će zatrudneti za godinu dana. Možete povećati šansu da zatrudnite tako što ćete naučiti da prepoznate simptome ovulacije, upoznate li se sa cikličnim i hormonskim promenama vašeg organizma koje osećate svakog meseca.

Kako da prepoznate ovulaciju?

14 dana od ovulacije dobićete menstruciju, drugim rečima ovulacija se dešava 14 dana pre prvog dana sledećeg menstrualnog ciklusa. Da biste odredili plodne dane, kod redovnih menstrualnih ciklusa, računajte 12 do 16 dana unazad o prvog dana sledeće menstruacije. Ovako ste odredili okviran vremenski period, tj dane u menstraulnom ciklusu kada će se verovatno desiti ovulacija. Za žene kojima menstrualni ciklus traje 28 dana (28 dana od poslednje menstruacije), 14. dan je obično dan ovulacije, a na ovaj način izračunati plodni dani su između 12. i 16. dana od dana poslednje menstraucije. Da bi bili sigurni u dan ovulacije morate pouzdano znati koliko vam traje menstrualni ciklus.

Najbolji način da otkrijete plodne dan je da obratite pažnju na ono šta vam vaše telo govori i da uočite simptome ovulacije:

  • Promene u vaginalnom sekretu. Kako menstrualni ciklus napreduje, iscedak iz grlića postaje intenzivniji i menja teksturu. Promene reflektuju porast nivoa estrogena. Smatra se da ste najplodniji kada iscedak postane providan, “sluzav” i lepljiv. Mnoge žene sekret u ovom periodu porede sa svežim belancima. Sekret grlića je zaštitna barijera, ali tokom najfertilnijeg perioda ciklusa, dozvoljava spermatozoidima da prođu kroz grlić i matericu do jajovoda u susret jajnoj ćeliji koje treba da oplode.
  • Porast telesne temperature. Tokom ovulacije telesna temperatura se povećava za 0,4 do 1 stepen Celzijusa. Verovatno ovaj porast temperature nećete osetiti, ali svakodnevnim merenjm bazalne temperature možete ga otkriti. Ovaj porast temperature pokazuje da ovulirate jer se pri ovulaciji otpušta jajna ćelija i počinje intenzivno proizvodnja hormona progesterona u žutom telu jajnika koji podiže telesnu temperaturu. Najfertilniji ste dva do tri dana pre nego što temperatura dostigne najviši nivo.
  • Sukrvica i nelagodnost u donjem delu stomaka. Jedna od pet žena oseti ovulatornu aktivnost u donjem delu stomaka, koja se manifestuje od blagih grčeva do jačih bolova. Ovi bolovi mogu trajati od nekoliko minuta da nekoliko sati. Takođe je moguća i oskudna sukrvica u sluzavom sekretu.
  • LH tračicama iz urina.  LH tračicama iz urina možete odrediti ovulaciju. Test se bazira na pojavi i porastu LH hormona čiji je porast ukazuje na to da će se za 36 h desiti ovulacija. Test pokazuje dve linije – slično testu za određivanje trudnoće, ali se detektuje drugi hormon.
  • Određivanje progesterona u sekretornoj fazi ciklusa.