Šta su ciste?

Ciste su tvorevine - šupljinice ispunjene tečnošću. Mogu se javiti u bilo kom životnom dobu, pojedinačno ili u većem broju, na jednom ili oba jajnika. Ne rastu, uobičajeno, razmnožavanjem ćelija, već se javljaju nagomilavanjem tečnosti iz tkiva. Jedan od najčešćih uzroka nastanka jedne ciste je izostanak pucanja folikula kod ovulacije (folikularna cista). Ovako nastale ciste nazivaju su funkcionalne ciste, jer je ovaj proces deo ovulacije. Osim funkcionalnih postoje i nefunkcionalne ciste jajnika kao što su dobroćudne neoplastične ciste, čokoladne ciste (endometrioza) i inkluzijske ciste.

Folikularna cista je fiziološka cista koja nastaje usled izostanka pucanja folikula u vreme ovulacije. Može narasti i 6 do 7 cm i ponekad izaziva bolove ili pritisak u donjem delu stomaka. Obično se povlače same od sebe i retko zahtevaju hirurške intervencije. Lutealna cista je funkcionalna cista žutog tela koja nastaje tek nakon oslobađanja jajne ćelije iz folikula tokom ovulacije. Ukoliko prilikom ovulacije i pucanja folikula dolazi do snažnijeg krvarenja u šupljinu folikula, nastaje funkcionalna cista koja se naziva hemoragička cista. Na jajnicima nastaju dobroćudne nefunkcionalne ciste razmnožavanjem ćelija jajnika, u procesima koji nisu povezani s ovulacijom.

Simptomi

Male ciste ne uzrokuju obično nikakve probleme i tegobe. Ponekada možete osetiti jednostrani bol u stomaku ili neugodan pritisak. Druge ciste, mogu izazvati oštar bol poput uboda nožem, kada se prilikom pucanja sadržaj ciste izlije u unutrašnjost stomaka. Slični iznenadni i jaki bolovi mogu nastati kod uvrtanja velikih cista oko svojih peteljki (torzija ciste). Osim bolova, mogu se javiti nepravilna ili jaka krvarenja. Većina funkcionalnih cista može se uočiti prilikom ginekološkog pregleda, nakon kojeg sledi detaljna ultrazvučna procena nalaza.

Lečenje

U većini slučajeva se u prvo vreme palpacijski i ultrazvučno kontroliše rast ciste, jer se one najčešće spontano povlače (pucaju). Hormonski preparati, kao i kontraceptivne pilule mogu zaustaviti rast i pojavu cista.

Međutim, dodatna ispitivanja se preporučuju u sledećim slučajevima:
  • Ukoliko su ciste veće od 4 cm u prečniku i prisutne su više meseci;
  • Ukoliko brzo rastu;
  • Ako nema odgovarajućeg odgovora na terapiju lekovima;
  • Ako stvaraju značajne poteškoće ženi,
  • Pri ultrazvučnom pregledu sumnjivo izgledaju.
Vaš ginekolog može preporučiti sledeća detaljnija ispitivanja:
  • Određivanje tumorskih belega u krvi (CA 125, HE4,CA 19-9, CEA, AFP, ß-hCG);
  • Pregled veličine protoka krvi kroz cistu (color Doppler ultrazvuk) i izgleda unutrašnjosti ciste (3D ultrazvuk)

Razmatraće se, u krajnjem slučaju, hirurško odstranjivanje cisti (laparoskopija), kada se posle pregleda i dobijenog materijala postavi definitivna dijagnoza.