Boravak u vodi

  • Kada beba sme u veliku vodu

Vaše dete će da odredi tačan termin ulaska u vodu, a ne vi, ili stručnjaci koji pišu studije. Ukoliko vaša beba uživa da se kupa kući i već ste malu kadicu zamenili velikom, verovatno će uživati i u bazenu, jezeru ili moru. Kod male dece koja još nisu stasala za igre s loptom, veoma je korisno plivanje i lagane fizičke aktivnosti u vodi u prisustvu roditelja.

Boravak u vodi i plivanje odlično utiču na razvoj lokomotornog sistema. Ipak, bebe mlađe od dva meseca ne bi trebalo da se kupaju u moru.

  • Strah od prvog susreta sa morem

Ukoliko je prvi put na moru, dete će se možda uplašiti od buke i talasa, pa će odbijati da uđe u vodu. Nemojte raditi ništa na silu, već pokušajte da ga pričom kako je u moru lepo, nagovorite da prvo pokvasi nogice ili sedne u plićak. Kada se malo navikne na vodu i njenu temperaturu, polako bebi kvasite i ostale delove tela. Najbolje je da ga držite u naručju. Kod vas će se osećati sigurno i lakše će se opustiti, a kada vidite da se naviklo na vodu i da mu ona prija, stavite ga u šlauf. Za bebe i vrlo malu decu postoje šlaufi sa prorezima za nogice. Ne samo što su u njima najbezbedniji, već imaju osećaj kao da sede u fotelji. Ohrabrite ga, tako što ćete sami ući u vodu, igrati se u njoj, plivati i na taj način mu pokazati kako se dobro može zabaviti. Nikako nemojte siliti dete da ne biste izazvali strah od vode! Vodite računa da je mesto gde se kupatne čisto i mirno, te da vas neće ometati kupači, koji bi vikom i prskanjem mogli da vam pokvare ugođaj. U krajnjem slučaju kupite mali bazenčić, napunite ga morskom vodom i stavite ga ispod suncobrana neka se brčka. Tako će i bebcu biti zanimljivo, a i vi ćete moći malo da predahnete.

  • Koliko vremena beba može da bude u vodi?

Kupanje bebca mlađeg od godinu dana u moru ne bi trebalo da bude duže od 10 minuta. Nemoje dozvoliti da dete počne da se trese i da mu usne postanu plave, pa da ga tek onda iznosite iz vode. Ako je vama more hladno, znajte da je ono bebama do 12 meseci starosti još hladnije.
Ukoliko se kupate u bazenu, obavezno istuširajte bebu čistom vodom jer bazenska voda ima puno hlora koji isušuje nežnu kožu. Nakon kupanja beba će biti gladna, pa joj pripremite obrok.

  • Šta nikako nije dozvoljeno tokom boravka u moru!

Dok ste u vodi, nikako ne biste smeli da ispuštate bebu iz ruku, niti da sa njom, ali ni sa starijim detetom odlazite u dubinu. Naravno, bilo kakvo potapanje dečje glave, pored direktnog rizika, donosi i kasniju odbojnost prema vodi, nepoverenje u osobu koja je bila zadužena za čuvanje deteta i druge psihološke efekte. Bebu ne treba da stavljate na plutajući dušek, niti da joj navlačite mišiće ili neodgovarajuće šlaufe. Najbolje je da je vi držite na rukama u plićaku. Ako je beba malo veća i može da sedi, idealan je šlauf sa prorezima za nogice, ali je ni u tome ne smete ostavljati samu.