Osnove dojenja

Kako da dojite bebe i informacije o tome kako bebi postaviti dojku da bi sisala pravilno.

Kako početi?

Ubrzo po rođenju, vašu bebu će babica postaviti direktno na vas da biste ostvarili prvi kontakt sa bebom. Novorođenim bebama vrlo brzo pada temperatura pa ćete se morati pokriti prekrivačima.

Stavljanje bebe direktno na vašu kožu omogućiće vašoj bebu da se ugreje, pomoći će joj da se navikne na novo okruženje i vama će pružiti zadovoljstvo da se upoznate sa bebom malo bolje. Posle nekog vremena (to zavisi od bebe), refleks sisanja će se pojaviti kod bebe, tako da će ona ustima početi da simulira sisanje i okretaće glavu sa strane da bi našla dojku. Ovo su znaci da je beba spremna za sisanje.

Postavljanje bebe na dojku

Zamolite pedijatrijske sestre da postave bebu prema vama i da je bebin nos u liniji sa vašom bradavicom. U ovom položaju, kada beba otvori svoja usta moće će pravilno da uhvati dojku.

Trebalo bi da vaša beba zahvati ustima veći deo areole (tamnog područja oko bradavice), da bi se pravilno hranilo. Na taj način neće dobijati hranu iz bradavice već iz cele dojke. Najbolji način da beba pravilno uhvati dojku je da sačekate dok beba jako ne otvori usta i tada stavite dojku u bebina usta tako da vaša bradavica dodiruje gornje nepce. Za ovo će vam trebati malo prakse dok se ne uskladite.

Kada je beba prihvatila dojku pravilno, donja usna bi trebala biti izvrnuta na napolje, a nos bi trebao da bude čist. Teško će vam biti da sve to vidite, ali patronažna sestra je tu da vam sve objasni i da vam pomogne. Dok vaša beba bude sisala primetićete da joj se cela vilica pokreće. Ako se ovo ne dešava ili ako beba sisa svoju usnu onda nije dobro uhvatila dojku. Ako sumnjate da li dobro sisa vaša beba, pitajte patronažnu sestru za savet.

Ako je vaša beba pravilno prihvatila dojku, onda dojenje, u principu, neće biti bolno. Kada beba počne sa sisanjem možda će vam biti bolno prvih nekoliko pokreta, posle toga stvari bi trebalo da krenu na bolje.

Ako se stvari pogoršavaju kako se sisanje nastavlja, tj. ako osećate ogromne bolove i ako vas dojke peku, onda vaša beba sisa samo bradavicu, što će ubrzo izazvati ranice (ragade) na njima. Ubacite vaš mali prst u ugao usana da biste prekinuli sisanje, izvadite dojku iz usta i ponudite ponovo dojku bebi, ali tek kada jako otvori usta. Izazvaćete velike bolove ako pokušate da izvučete dojku iz usta bebe bez ikakve pomoći. Bebe kada uhvate dojku ne žele da je puste, tako da će dodatno povlačenje uzrokovati da beba jače stisne dojku. Ako je moguće, pozovite nekog da vam pomogne.

Pedijatrijske sestre u porodilištu i patronažne sestre koje će vam dolaziti kući pomoći će vam da se naviknete na dojenje. Zapamtite da koliko je vama dojenje nepoznato i niste vešti u tome, toliko je i vašoj bebi. Zadržite miran stav, jer ćete samo tako uspeti da prevladate ovaj period. Dojenje se uči i za pravilno hranjenje treba malo vremena da se i vi i beba naučite i naviknete na ovu vrstu hranjenja.