Položaj za pravilno dojenje

Pozicije dojenja i držanja bebe tokom dojenja.

Tokom dojenja sve što je najbitnije je položaj vašeg tela i položaj bebinog tela tokom sisanja. Bebino lice, ramena i kukovi treba da su usmereni u istom pravcu (prema mami). Kod novorođenčeta telo je obično u blago iskrivljenom položaju kao slovo C. Glava bi uvek trebala da bude u liniji sa ostatkom tela, nikada ne sme biti zabačena unazad ili okrenuta u stranu. Jastuci će vam postati najbolji prijatelji, a možda i daljinski upravljač. Bilo koji položaj da izaberete, trudite se da je tokom dojenja vama i bebi ugodno jer će takav osećaj ostvariti bolje dojenje.

Jastuk stavite iza leđa da vam bude ugodnije dok ste naslonjeni na kauču, fotelji, a drugi jastuk stavite u krilo da biste oslonili bebu i ruke na njega.

Položaj kolevka

Ako koristite ovaj položaj, bebina glavica bi trebala da bude u uglu pregiba ruke, naslonjena na podlakticu i tom rukom treba da držite bebinu guzu ili butinu. Dobro obratite pažnju na bebino telo u kom je odnosu sa vašim. Beba bi trebala da leži na strani celim telom okrenutim ka vama. Glavica bi trebala biti u liniji sa telom, ne sme biti ni zabačena niti uvučena previše.

Slobodnu ruku koristite da biste postavili pravilno bradavicu u bebina usta. Držite dojku palcem iznad bradavice, a kažiprstom ispod bradavice tako da su vaši prsti postavljeni iznad areola. Golicajte bebina usta bradavicom izazivajući je da širom otvori usta. Brzo postavite bradavicu duboko u usta dodirujući bradavicom gornje bebino nepce. Nežno privucite bebu uz vas da vas bolje oseti. Kada beba pravilno uhvati dojku i počene da sisa moći ćete pustiti grudi oslobađajući bebin nosić da može da diše.

Unakrsan položaj

Ovaj položaj je kao i položaj kolevka, ali da vaša druga ruka pridržava bebu. Ovaj položaj vam omogućava bolju kontrolu nad bebinom glavom dok je stavljate da sisa. Rukom pridržavajte bebinu glavu i vrat dok beba hvata bradavicu, a vašom slobodnom rukom držite dojku i postavite je u bebina usta kao kod položaja kolevka. Kada beba počne aktivno da sisa možda ćete hteti da zamenite ruke i vratite se u položaj kolevka.

Ležanje sa strane

Ovaj položaj je mnogim mamama u porodilištu omiljen, jer je komotniji i ugodniji za umornu majku. Takođe, ovaj položaj je idealan, ako se oporavljate posle carskog reza, epiziotomije ili dojite noću. Lezite na stranu i stavite jastuk ispod glave. Stavite vašu donju ruku ispod bebe kao u položaju kolevka. Bebina glava treba da je u uglu vaše ruke. Kada beba otvori širom usta, privucite joj telo uz vaše. Kao i u prethodnim položajima, drugu ruku koristite da biste pravilno postavili bradavicu u bebina usta. Kada beba počne aktivno da sisa možda ćete hteti da vašu ruku premestite ispod vaše glave, uradite to pažljivo pridržavajući bebinu glavu. Da biste lakše držali bebu uz vas stavite jastuk ili ćebe uz bebina leđa.

Fudbalski položaj

Ovaj položaj je odličan ako ste imali carski rez i svaki pritisak na stomak i ranu vam je bolan. Takođe je dobar ako su vam dojke velike ili dojite malu bebu ili nedonošče. Trebaće vam jastuk kako bi doveli bebu u nivo sa vašim grudima. U ovom položaju bebine noge su ispod vaše ruke, a glavica se odmara u vašoj šaci. I u ovom položaju imate kontrolu nad bebinom glavicom, a drugom rukom namestite dojku pravilno u usta.