Pohvale i podsticaji

Pohvala je nešto što svi volimo da čujemo.

Osećamo se lepo kada nam drugi hvale naše postupke ili reči. Deca mnogo više vole pohvale nego odrasli. Pohvalama grade samopouzdanje i samopoštovanje, zato je izuzetno važno da se deca osećaju dobro u svom okruženju.

Međutim, realnost je mnogo drugačija i ljudi lakše kritikuju nego što hvale. Loše ponašanje je uočljivije od dobrog. Primetićete više kada vaše dete ubacuje cipele u wc šolju nego kada se mirno igra u sobi sa kockama.

Komplimenti i ohrabrenja prećiće dug put ka ostvarivanju osećaja sigurnosti kod dece.  Najbolje od svega su opisne pohvale, kada tačno objasnite i opišete detetu šta je to što je dobro uradio i pohvalite ga. Iznad svega, hvaljenje dobrog ponašanja na licu mesta, verovatnije će uticati na dete da se stalno tako ponaša.

Saveti kako da pomognete detetu da se oseća bolje
  • Kada vidite da je dete dobro, pohvalite ga. Pokušajte svaki dan da kažete neke reči ohrabrenja detetu.
  • Opišite šta je to što vam se sviđa kod deteta. Ove pohvale se zovu opisne. Kada kažete tačno šta je to što vas čini sretnim, vaše dete će znati šta misite. Na primer: “Jelena, baš mi se sviđa što si podelila čokoladu sa drugaricom. Lepo deliš omiljene stvari sa drugom decom. To mi se jako sviđa!”, ili “Sviđa mi se kako si sklonio svoje kocke Nemanja. Jako lepo znaš da staviš igračke na svoje mesto!” Detaljno opisivanje onoga što vam se sviđa je mnogo efektnije i ubedljivije za dete nego kada kažete: “Jako si dobar dečak”.
  • Ne hvalite jedno dete poredeći ga sa drugim. Ovo vrlo lako može dovesti do osećaja ozlojađenosti i do neralanih očekivanja. Ovakav način pohvale posebno nije dobar ako poredite braću ili sestre, jer stvarate zavist među njima.
  • Podstičite dobro ponašanje pohvalama, pre nego ukazujući na loše stvari. Ovo znači da se više fokusirate na pohvale, a ne na kritike.
  • Potrebno je mnogo pohvala da bi se jedna kritika ublažila. Jedna kritika može da napravi mnogo više štete, zato je potrebno više hvaliti nego kritikovati.
  • Obratite pažnju na male promene i uspehe. Ako čekate da dete nešto obavi savršeno pa da ga/je pohvalite, možda ćete čekati večno.
  • Prihvatite činjenicu da su svi različiti i volite tu raznolikost. Podstičite svako dete da voli ono što ga/je interesuje. Neka vaše dete bude ponosno na sebe što je drugačije i što se razlikuje od ostalih.