Dišite slobodno i tokom respiratornih infekcija

Koliko ste puta čuli u svakodnevnom razgovoru da je dete puno sekreta?
Interesantan je podatak da dete stvara iste količine sekreta u disajnim putevima kao i odrasla osoba, tako da nije čudo kad je dete tokom respiratornih infekcija prepunjeno.
Sekret se stvara kao odbrambeni odgovor na zapaljenje sluznice, kako bi se infektivni, hemijski ili neki drugi štetni agens, lakše otklonio iz disajnih puteva (nos, ždrelo, grkljan, dušnik i dušnice), najčešće putem kašljanja i kijanja, kao i duvanjem nosa (češće upotrebljavamo izraz „toaleta nosića“). Veliki je izazov od deteta mlađeg od 3-4 godine, tražiti da izduva nosić.
Prva pomoć u tim slučajevima je, kako za roditelje, tako i za dete- inhalacija, aspiracija/lavaža i drenaža disajnih puteva.

Inhalacija je postupak kojim se lekovite supstance koje su rastvorene u fiziološkom rastvoru ili destilovanoj vodi, putem posebnog aparata raspršuju do sitnih kapljica ( tzv aerosola) koji dopire duboko u gornje  (nos, usta, grkljan) i donje disajne puteve (dušnik i dušnice). Sem lečenja određenih stanja, kada se koriste lekovi u vidu tečnosti, propisani od strane lekara, aerosol razvodnjava gust sekret i omogućava njegovo lakše izbacivanje iz disajnih puteva. U Perinatalu inhalator je nečujan, tako da deca nisu uznemirena tokom inhalacije, što doprinosi fiziološkom disanju i boljem prodiranju aerosola.

Lavaža je proces kojim se prostor gornjih disajnih puteva ispira od balica, te nakon čišćenja disajni putevi postaju oslobođeni sekreta i prohodni. Preporučuje se od najranijeg uzrasta i nema neželjeni efekata terapije.

Drenaža ( perkutorna drenaža) jeste postupak kojim se putem „lupkanja“ grudnog koša, vibracijama koje se prenose kroz njegova tkiva, deluje mehanički na odstranjivanje sekreta, tj njegovog približavanja nosu i ustima, kako bi se lakše izbacio tokom kašljanja i kijanja.

Aspiracija je postupak kojim se sekret izvlači iz disajnih puteva pomoću posebnog aparata. On ima mogućnost baždarenja jačine aspiriranja, što je značajno zbog prilagođavanja uzrastu deteta, bez štetnih efekata.

Sekret ima odbrambenu ulogu, ali kada onemogućava normalno disanje na nos, dovodi do kašlja, povraćanja, uznemirenosti, bola u ušima, najbolji lek je njegova evakuacija.