Stvorite seksualno zdravu porodicu

Svi roditelji žele da im deca odrastu u zdrave, sretne, sposobne i finansijski obezbeđene odrasle osobe. Deo ovakvog izazova uključuje odgajanje seksualno zdravog deteta. Odgajanje seksualno zdravog deteta je odgovornost za koju roditelji vrlo malo dobijaju savete, ako ih uopšte ima, od stručnih osoba. Cilj je da vaspitate dete da bude seksualno zdrava odrasla osoba. Odrasla osoba koje se lepo oseća u svom telu, pravi odgovorne odluke oko svoje seksualnosti, ima zadovoljan, emotivan, duhovni i fizički odnos sa svojim partenrom/kom.

Seksualnost i porodičan život

Seksualno zdrava odrasla osoba počinje kao dete koje je odgojila seksualno zdrava porodica. U ovakvim porodicama, roditelji znaju da je učenje deteta oko seksualnosti – u najširem smislu reči – isto tako važno kao i učenje da dete bude samostalno, učenje o religiji i zdravo donošenje odluka. Svaki član seksualno zdrave porodice se tretira sa dostojanstvom i poštovanjem i članovi porodice mogu o pitanjima vezanim za seks slobodno i iskreno razgovarati.

Postanite roditelj kojeg deca mogu sve pitati

Seksualno zdrav roditelj je roditelj kojeg deca mogu sve pitati, čak i najintimnije stvari vezane sa seks i seksualnost. Ovakvi roditelji nagrađuju svoju decu odgovarajući im iskreno na pitanja i daju deci do znanja da će im uvek u teškim situacijama pomoći. Ovakvi roditelji takođe, uvek traže mogućnosti da pričaju sa decom o seksu, a ne čekaju da odgovor dođe sam po sebi. Trude se da u razgovoru uvek objasne sve što dete interesuje usađivajući im svoja moralna načela i vrednosti. Seksualno zdravi roditelji su upoznati o seksualnosti, ali i dalje traže dodatne informacije da bi bili bolji vodiči svojoj deci.

Učenje o seksualnosti je proces koji stalno traje. Kroz ovaj proces treba da obezbedite informacije svom detetu koje će uvek biti odgovarajuće njegovom/njenom uzrastu, počevši od osnovnih informacija o delovima tela, intimi, odlukama u predškolskom uzrastu i nastavlja se raspravljenjem o kontracepciji, HIV virusu i polno prenosivim bolestima u adolescentskom uzrastu. Na ovaj način, o seksualnosti se raspravlja malo po malo tokom čitavog detetovog života.

Važnost porodične komunikacije

Seksualno zdravu porodicu ne odlikuje samo shvatanje seksa i seksualnosti, nego i međusobna interakcija članova porodice. Seksualno zdravi roditelji pokazuju da cene, poštuju, prihvataju i veruju svojoj deci – i takođe očekuju da će se i dete tako za uzvrat ponašati. Slušaju decu i ozbiljno pokušavaju da shvate dečiju tačku gledišta. Ovakvi roditelji dele svoje vrednosti, aktivni su u dečijem životu i ne boje se da postave zdrave granice u ponašanju koje su prikladne uzrastu deteta.

Model seksualno zdravih stavova

Roditelji treba da znaju da je praksa delotvornija nego reči. Treba seksualno zdrave stavove prvo postaviti između roditelja pa ih onda na taj način preusmeriti i na decu. U seksualno zdravoj porodici, deca gledajući roditelje uče da se muškarac i žena ponašaju s poštovanjem jedan prema drugom. U odnosu roditelja uče da se roditelji nekada ne slože, ali se ipak i dalje vole.

Jedna od najboljih stvari što roditelji mogu uraditi za svoju decu i njihovo buduće seksualno zdravlje je da gaje svoju međusobnu ljubavnu vezu.  To znači da se trude da stalno ožive romantiku, kao i da grade čvrstu prijateljsku i ljubavnu vezu. Ne samo da će ovo pružiti detetu osećaj sigurnosti u porodici nego će ima pružiti modela njihove buduće ozbiljne veze i braka.