Hrana za predškolce

Kao što znate, deci je potrebna zdrava hrana. Zdrava hrana ima sve hranljive sastojke koji su potrebni za rast, održavaju zadovoljnim apetit duže vreme i pomažu deci da se koncentrišu, uče i imaju energije za sve fizičke aktivnosti.

Osnova

Širok izbor zdrave hrane je važan za dobro izbalansiranu ishranu. Koliko deca treba da pojedu zavisi od njihovog nivoa fizičke aktivnosti. Za aktivno dete uključite zdravu užinu u dnevnu rutinu da biste održali energetski nivo visokim. Kada deca imaju zdrav doručak, lakše će ostati aktivni i koncentrisani u školi.

Kad su deca u vrtiću, pa kasnije kada krenu u školu, verovatno će biti zainteresovana da sama odaberu hranu koju će jesti. Ubrzo će se to pretvoriti u jelovnik pun nezdrave hrane. Zato je ovo pravo vreme da naučite dete koja hrana je zdrava, a koja nije.

Piće

Aktivna deca piju puno tečnosti. Voda je najzdravije piće kako za vas tako i za decu. Takođe uključite do tri čaše mleka dnevno za jače kosti. Slatka pića kao što su sokovi su nepotrebni i mogu voditi do zdravstvenih problema uključujući gojaznost.

Zdrava užina

Zbog raznolikih aktivnosti neka deca su gladnija popodne nego uveče. U ovom slučaju, ponudite detetu hranljivu popodnevnu užinu kao što je sendvič od integralnog hleba i šolju mleka ili činiju supe i tost.

Probajte da izbegnete brzu hranu, kao što je čips, čokoladni biskviti čak i štanglice od žitarica koje se kupuju. Ova hrana je bogata praznim hranljivim materijama. Smanjiće apetit za zdravom hranom, a povećaće karijes i gojaznost.

Predškolski i školski ručak

U predškolskim ustanovama deca dobijaju pravilno izbalansirane i zdrave obroke. Kada je dete sa vama, ručajte kod kuće jer ovi obroci mogu biti hranljiviji nego u školi ili vrtiću. Ako dozvolite detetu da učestvuje u pripremi hrane, planiranju jelovnika i odabiru zdravih namirnica u kupovini, vaše dete će verovatno više voleti i hteti da jede zdravu hranu i steći će zdrave navike.