Ušna mast i ispiranje ušiju

Roditelji se često zbune kada njihova beba od najranijeg uzrasta ima problem sa ušnom masti (cerumenom). Pitanja koja postavljaju-zašto njihova beba (dete) ima veće količine masti, treba li i kako čistiti uši, šta uraditi kada se uvce zapuši, a posebna strahovanja su vezana za kupanja u bazenu ili moru, jer se baš tada dešavaju nezgode.

Cerumen - ušna mast

Ušna mast je produkt lučenja žlezda koje se nalaze u koži, isperutanih ćelija slušnog kanala, prašine i čestica iz spoljašnje sredine (pa i bakterija). Uloga jeste da podmaže kožu, ali predstavlja i odbrambenu barijeru kože. Poznato je da se tokom leta, čestih kupanja (more, reka, jezera), mnogo češće dešavaju bolne upale kože tzv spoljašnjeg uva. Upravo zbog poremećaja ove barijere.
Koliko će se ušne masti lučiti je individualna stvar, zavisi od genetskih faktora, rasporeda i broja žlezda, tipa kože... Uši čistite tako što pomoću bebi štapića (ima zadebljao kraj, pa se ne može uvući u slušni kanal), obrišete unutrašnji predeo ušne školjke i ništa više! Ne gurati štapić ili šnale u ušni kanal!!!

Ispiranje ušiju

Ispiranje čepa od cerumena je potrebno kada se on nagomila toliko da remeti sluh. S obzirom da ima veliku moć upijanja vode, često se desi da nabubri nakon kupanja, pranja kose...a simptomi koje osetimo su nagluvost, osećaj zujanja u ušima, „odzvanjanje“ sopstvenog glasa pri razgovoru (tzv autofonija), nekad svrab ili bol, punoća u ušima, a mlađa deca često i diraju uši. Drugi razlog jeste kada se dete žali na bol u uvetu, a pedijatar ili ORL specijalista, ne može od cerumena da pregleda adekvatno srednje uvo. Ispiranjem se i druga strana tela koja dete gurne u uvo evakuišu napolje...

Ispiranje se vrši pomoću velikog šprica, sa mlakom vodom ili bornom kiselinom, što indikuje lekar. Pod pritiskom tečnosti, cerumen/ strano telo se izbacuje napolje. Procedura nije bolna, ukoliko ne postoji upala uva, koja je već bolna, a nakon procedure može se desiti da se dete požali na vrtoglavicu, koja ne traje duže od 1-2 h i spontano prolazi.

U Perinatalu postoji i mogućnost pregleda od strane ORL specijaliste, tako da u slučaju da se strano telo ne može ispiranjem odstraniti i postoji potrebe za nekim drugim načinom vađenja stanog tela iz uva, potražićemo „pomoć prijatelja“.