Ekcem

Ekcem ili atopijski dermatitis je hronično zapaljensko oboljenje kože. Najčešće se javlja kod odojčadi uzrasta od 2 do 3 meseca, ali može se javiti i u 2. ili 3. godini, a i kasnije. Nešto je češći kod dečaka, kao i kod beba koje se rađaju u jesenjim ili zimskim mesecima.

Ekcem je multifaktorijalno oboljenje, tj. uzrok ekcema je nasleđe udruženo sa raznim spoljnim faktorima: alergenima iz hrane (jaje, mleko, kikiriki, jagode, riba, citrusno voće...) ili vazduha (polen korova, trava, grinje, kućna prašina, perje, životinjska dlaka...), preteranom upotrebom sapuna, deterdženata, omekšivača, a i klimatski faktori imaju značaja.

Ekcem zahvata najčešće kožu obraza, čela, trupa, šaka, pregibe kolena i laktova. Manifestuje se promenama koje su u početku crvene, mekane, vlažne sa mehurićima koji svrbe, zadebljaju i ljušte se, a raščešane sekundarno se inficiraju. Nikada ne bi trebalo započinjati bilo kakvu terapiju bez konsultacije sa pedijatrom koji će, po potrebi, uključiti i dermatologa ili imunologa.

U svakom slučaju dete ne treba previše utopljavati, koristiti samo pamučnu odeću, izbegavati agresivne deterdžente i ne koristiti omekšivače. Bebu kupati u mlakoj vodi, do 36°C, ali ne svakog dana i ne duže od 5 minuta.

Ekcem je bolest savremenog doba tako da je u porastu i kod dece i kod odraslih. Srećom, kako deca rastu atopijski dermatitisi imaju tendenciju pada, tako da se prevaziđu do 4. ili 5. godine života, a 80% ih ozdravi do 12. godine. Svakako je konsultacija sa pedijatrom neophodna, jer deca sa atopijskom konstitucijom imaju povećan rizik da obole od drugih atopijskih bolesti kao što su alergijski rinitis ili astma.