Četvrta nedelja - 12. mesec

Kako vaša beba raste.

Ako beba ne hoda uveliko, najverovatnije je da će uskoro to i učiniti. (Ako ne prohoda, ne brinite. Neke savršeno normalne bebe su prohodale sa 17 ili 18 meseci.)
Možete ohrabriti bebu da hoda tako što ćete stati ili klečati ispred nje sa ispruženim rukama ka njoj. Vaša beba će napraviti prve korake sa rukama na strani i savijenim u laktovima (zbog ravnoteže), stopalima okrenutim na napolje, a stomačić će izbaciti isto radi ravnoteže. Ne koristite hodalice, niti je držite za ruke, pustite da sama napravi ravnotežu i kada bude spremna i sigurna napraviće sama svoj prvi korak.
Kao uvek, pobrinite se da vaša beba ima sigurno okruženje gde može da vežba svoju novu veštinu. Pratite kretanje vaše bebe i nikada je ne ostavljajte bez nadzora dok je još nestabilana sa hodanjem. I ne zaboravite da uključite kameru!
Kada proslavite prvi rođendan, vreme je za posetu savetovalištu.

Vaš život: Pobedite roditeljsku nesigurnost!

Skoro svaki mama i tata osećaju se nesigurno u pogledu roditeljstva. Pokušajte da verujete vašim instinktima, ali isto tako zapamtite da veći deo vaše veštine (i samopouzdanja) dolazi iz iskustva i učenja. Svako napravi nekada greške - tako uspemo da učimo. Pitajte ili potražite odgovore kada ste nesigurni šta da radite. Vremenom, osećaćete mnogo više sigurnost u vašu sposobnost da prepoznate bebine potrebe i odgovorite na njih. Zebnja možda nikada neće prestati, ali i to je deo roditeljstva.

Pričajte sa drugim roditeljima o ovakvom problemu. Sigurno ćete naći mnoge sa sličnim problemima i brigama. Samo što ćete videti i čuti druge strahove može pomoći da nađete ideju. I ako vam se nekada učini da su mnogi prosto savršeni, to je samo zato što dopuštate da vaša nesigurnost izbije u prvi plan. Upoznajte ih bolje, popričajte malo dublje i videćete da svaki roditelj ima svoje slabe tačke.