Četvrta nedelja - četvrti mesec

Kako vaša beba raste.

Kada je postavite na stomak, beba će verovatno podići glavu i ramena, koristeći svoje ruke da se podupre. Ovo malo podržavanje pomoći će bebi da ojača mišiće i daće joj bolji pogled na okolinu. Ona će se možda jako iznendaiti i oduševiti samim činom prevrtanja i načinom na koji vas vidi dok je na leđima i na stomaku.
Vi možete podsticati ovo prevrtanje kroz igru: Pokazujte joj igračku sa strane na kojoj se češće okreće da je podstaknete da to možda ponovo uradi. Ne zaboravite da aplauzom, poljupcima ili rečima sa drugačijom intonacijom svaki put nagradite njen trud i napor. Ona će možda trebati od vas ohrabrenje, ako joj se učini da je ovaj napor pomalo zastrašujuć. U ovom periodu će vam pedijatar verovatno savetovati koje vežbice da radite. Vežbe prihvatite kao igru i svakodnevnu rutinu, a ne kao obavezu. Ne prilazite tome kruto i strogo.

Vaš život: Ostavljanje bebe na čuvanje.

Normalno je da osećate muku pri samoj pomisli da treba da je ostavite makar i na sat, ako hoćete da provedete neko vreme sami, sa partnerom ili sa prijateljima. Osećanje nervoze zbog razdvajanja od bebe je samo znak da ste brižan roditelj. Nije dobra ideja da se konstantno brinete i nervirate oko ovoga. Potreba da beba bude zbrinuta ne treba da prevazilazi vaše portebe da se malo posvetite sebi. Osobi kojoj ste poverili bebu makar i na sat vremena verovatno će biti isti cilj kao i vama, briga oko deteta. Ovakva razdvajanja dobra su kako za vas, tako i za bebu koja bi trebalo da nauči i na druge osobe.