Četvrta nedelja - drugi mesec

Vaša beba

Mozak vase bebe se povećao u veličini i mogućnostima. On će porasti oko 5 cm tokom prva tri meseca. Primetićete da postoji kratak period vremena kada je vaša beba mirna i budna. To je pravo vreme za učenje. Iskoristite te mirne intervale da se bolje upoznate sa vašom bebom – pričajte joj, pevajte joj, opisujte sliku na zidu ili joj pokazujte kola kako jure. Ona možda neće biti u mogućnosti da vam uzvrati, ali vaša beba i pored toga uči.
Nove teksture za njene ručice da dodiruje i novi prizori i zvuci sve su to mogućnosti za učenje. Čak je i kupanje prostor za razumevanje sveta oko sebe.

Vaš život: Krivica ako ne dojite vašu bebu

U našem društvu, u vremenu kada su naše majke rađale nas, nije postojala dilema oko dojenja. Majke su skoro godinu dana imale porodiljsko odsustvo i to je bilo sasvim dovoljno za jedan dobar odnos prema bebi. Danas mnoge majke imaju isti tretman kao ranije, međutim ima i onih koji taj luksuz sebi ne mogu priuštiti. Postoji mnogo razloga zašto neke majke ne doje svoju bebu uključujući teže bolesti, frustracije, nelagodnost i povratak na posao. Potražite pomoć i podršku od strane iskusne pedijatrijske sestre, većinom su u pitanju rešivi problemi.
Krivica zbog toga što ne dojite vašu bebu može da vas jako pogodi ako ste planirali suprotno tokom trudnoće, ali su okolnosti učinile da je to nemoguće ili mnogo teže nego što ste očekivale. Obe vrste mleka bilo da se radi o vašem mleku ili adaptiranom će učiniti da vaša beba napreduje. Pričajte o svojim osećanjima i nemojte biti prestrogi prema sebi. Glavno treba da znate; bez obzira kako hranite vašu bebu, to nije glavni pokazatelj da li je volite i da li brinete o noj.