Četvrta nedelja - peti mesec

Kako vaša beba raste.

Ako pratite dobro isprobanu večernju rutinu, koja sadrži kupanje ili čitanje, to može pomoći vašoj bebi da se smiri i ode na spavanje. Bebe su, primetićete, robovi navika i takvo ponašanje prema njima može im u mnogome pomoći da bolje idu na spavanje i da bolje spavaju. Na primer, jedna od rutina bi mogla biti: Večera, zatim kupanje, oblačenje uz to možete uraditi i blagu masažu, ali samo ako je beba za to raspoložena, posle priča pred spavanje (ako joj čitate) ili pevanje pesmice i stavljanje na spavanje.

Ovakve rutine pomoćiće i vama i vašoj bebi da se bolje organizujete i da imate više vremena za neke druge stvari. Ovo možete obavljati sami ili sa partnerom, na taj način da podelite između vas poslove.Bitno je da svaki dan ista osoba radi određeni deo posla.

Vaš život: Briga o sebi

Posle napetosti pri navikavanju na nov način života sa bebom, mnogi roditelji dostižu tačku gde se osećaju kao da ne znaju šta je u spoljašnjem svetu, kao da vam treba godišnji odmor od trenutnog života. Zahtevna i beskonačna briga oko bebe može biti različita od vašeg posla posebno, ako ste radili sa puno odraslih ljudi.

Evo par saveta kako da nađete ravnotežu:
  1. Udružite se sa drugim roditeljima. Potražite neke aktivnosti sa drugim roditeljima. Ovakav vid druženja može vam pomoći i kao razmena iskustva o istoj temi i kao vreme provedeno sa nekim odraslim oko sebe.
  2. Družite se sa svojim prijateljima. Pokušavajte da ostanete “online”. Nemojte zanemariti stare prijatelje i one koji nemaju dece, jer vam oni uvek mogu pomoći da odete na par sati vam kuće i da se malo odmorite.
  3. Posvetite samo sebi neko vreme. Budite sigurni da ćete provesti sami neko vreme bez ometanja. Dajte sebi šansu da se relaksirate, fokusirate samo na sebe- barem jednom nedeljno. Idealno bi bilo da nađete svaki dan makar pola sata, čak i da odspavate.
  4. Čitajte. Držite pri ruci časopise ili knjige da se time pozabavite dok vam beba spava. Čak i ako stignete da pročitate samo par stranica dnevno, možete pobeći u svet mašte ili čak naučiti nesto novo.
  5. Pišite dnevnik. Pišite svaki dan šta radi vaša beba, kako spava, kako jede i kako napreduje. Verujte takve stvari se jako brzo zaboravljaju jer ih zamenjuju nove priče i nove mogućnosti.
  6. Pričajte sa odraslim ljudima. Iako je to telefonom ili uživo, sa vašim roditeljima ili prijateljima ili partnerom, ovakvi vidovi “bekstva” mogu vam pomoći da se malo reorganizujete.