Četvrta nedelja - prvi mesec

Kako vaša beba raste

Bebe vole i imaju potrebu da sisaju, zato ih nemojte obeshrabrivati. Možda ćete do sada otkriti kako je miran i staložen stav najbolji lek da smirite vašu bebu. Kada vaša “sika” ili prst nisu na raspolaganju, beba će možda biti u stanju da nađe svoj palac ili prst da ga sisa.

Naša preporuka je da se što više odmarate u periodu između podoja.Nekada ako uspete i odspavajte da biste mogli mirno da se posvetite bebi.

Vaš život: Povezivanje

Neke majke od početka pričaju o svojim osećanjima i ljubav prema detetu se odmah javi. To postaje prava slika vezivanja između vas i vaše bebe. Ali vezivanje nije samostalan, magični momenat nakon porođaja. Više od pola novih majki povezanost osećaju kasnije i za to imaju dobar razlog.

Porođaj i oporavak mogu biti emotivno i psihički teško iskustvo, naročito ako su postojale komplikacije. Ako niste proveli dovoljno vremena sa vašom bebom, ostavljeni sami da budete odgovorni za njenu negu, to vam može stvoriti nedoumici da li je sve što radite dobro. Vaš odnos sa bebom se ne razlikuje mnogo od ostalih odnosa - treba mu vremena da se stvori i razvije. Zato nema potrebe da osećate krivicu, ako osećate kao da gledate malog stranca kada pogledate vašu dugo čekanu bebu. U neku ruku ona to i jeste. Dajte i vama i vašoj bebi vremena i videćete, uskoro nećete moći da zamislite život bez nje.