Druga nedelja - 7. mesec

Kako vaša beba raste.

Beba će možda da favorizuje jednu stranu neko vreme, ali će se brzo prebaciti na drugu. Ipak ćete moži sa sigurnošću da kažete da li je vaše dete levoruko ili desnoruko tek kad bude imalo 2 ili 3 godine. Nemojte pokušavati da vršite pritisak na bebu koju ruku više da koristi (to je već odlučeno pre rođenja). Forsiranje bebe da koristi jednu ruku, dok ona želi da koristi drugu, može je samo zbuniti i stvoriti probleme sa koordinacijom između očiju i ruku, a veštinu i način pisanja dovesti do minimuma. Uvek igračku stavite ispred bebe, a ne u ruku, sama treba da posegne za njom.

Vaš život: Poređenje vaše bebe sa drugim bebama

Teško je zamisliti roditelje koji ne bacaju pogleda na druge bebe ili na decu svojih prijatelja, a da ih pritom ne upoređuju sa svojom decom. Kada čujete o bebi koja je mnogo više naprednija u nekim oblastima, prirodno je da ćete se zabrinuti – ili bar zapitati - da li je vaše dete “uredu”.
Svaka beba raste i razvija se na svoj način. Posebno oko 6. meseca primetićete, psihička i govorna prekretnica može varirati značajno od deteta do deteta. Ako se pitate u vezi vašeg deteta, bolje je da učite o normalnom vremenskom razvoju nego da uporebljavate druge beba kao referntne. Čak i tada, razvojne mape su samo generalan vodič. Možda će vaša beba zaostajati u nekim veštinama samo zato što se privremeno fokusirala na druge ili joj jednostavno treba više vremena. Zapamtite da samo ako mislite da vaša beba zaostaje u nekom području, šanse za zaostatku u razvoju su veoma male. Ali verujte vašim instiktima, ako ste ipak i dalje zabrinuti, obratite se pedijatru.