Druga nedelja - 8. mesec

Kako vaša beba raste.

Do sada, možda ste već rekli bebi da telefon nije igračka, ili da zvečka nije za bacanje, ili da kosa druge dece nije za čupanje. U ovom periodu, beba će možda testirati vaš autoritet odbijanjem da posluša jednostavne zahteve. Ona ne odbija namerno da ne posluša – ona je prosto znatiželjna i radoznala.
Imajte u vidu da bebe ne mogu zapamti stvari koje ste joj rekli pre par sekundi. Najbolja taktika je da upotrebite jednostavno “ne” i da je odvratite od nestašluka tako što ćete jo ponuditi drugu zanimaciju.

Vaš život: Postupanje prema sebi.

Biti odgovoran za jedno ili više malih stvorenja sedam dana u nedelji 24 sata na dan može biti veoma opterećujuće. Par podsetnika tokom prve godine vaše bebe:
Nastojte da budete zdravi. Nemojte odustati od unošenja zdrave hrane – bez obzira da li ste skinuli višak kilograma. Izbegavajte kofein i alkohol. Njihov stimulativan i opuštajući efekat je trenutan i kasnije vam može biti samo gore. Radite umerene vežbe nekoliko puta nedeljno, ili parkirajte auto dalje pa se malo prošetajte. Dozvolite sebi (ako možete) dovoljno sna, uključujući i poslepodnevno kratko spavanje ako je moguće. Perite ruke više puta dnevno i izbegavajte da dodirujete oči da ne dobijete neki oblik virusa, pogotovo ako je vaša beba u čestom kontaktu sa drugom decom. Izađite napolje. Uživajte u svežem vazduhu šetajući ili radeći u bašti. Vaša beba je i dalje mala i lako je možete premeštati, zato iskoristite tu prednost pre nego što prohoda. Osmelite se da sami izađete napolje: Organizujte izlete sa prijateljima ili sa partnerom zbog malo razgovora sa odraslim ljudima. Razmazite sebe. Priuštite sebi masaže, tretmane lica, manikir, pedikir ili šta god vas čini posebnom. Fina duga kupka može da napravi čuda. Održavajte kondiciju. Uzmite u obzir yogu, vežbe istezanja, dubokog disanja ili druge vežbe za opuštanje.