Druga nedelja - 9. mesec

Kako vaša beba raste.

Bebe sada otkrivaju predmete tako što ih tresu, lupaju, ispuštaju iz rukica, i naravno na svačije “oduševljenje” bacaju na pod i pre nego što igračka padne beba će se zagledati kako se divan zvuk stvara pri ovoj pojavi. Javlja se ideja da se nešto radi sa predmetom, tako da će ih fascinirati saznanje šta sve mogu da rade sa predmetima, lupanje, guranje, uvrtanje, stiskanje, ispuštanje, i otvaranje.

Vaša beba će biti hipnotisana igračkama koje imaju specifične funkcije, kao što je telefon. Ako ne može da drži slušalicu kod svog uha, držite je umesto nje i pretvarajte se kao da vodite razgovor. Sledećih nekoliko meseci, počeće da se igra tako što će koristiti predmete i povezivati njihovu svrhu – češljaće kosu češljem, piće iz čase, i “pričaće” na svom telefonu.

Vaš život: Izaći na kraj sa strahom od razdvajanja.

Prirodno je da će beba početi da pokazuje znake straha od razdvajanja kada je ostavite na čuvanje drugim ljudima. Činjenica je da su ovi znaci normalni, i zdravi za dalji razvoj. Naravno ovakvo saznanje vam neće olakšati da vidite bebu uznemirenu kad je ostavljate.

Malo pomoći kod ovakvog problema:
  • Pozdravite se nežno, ali odlučno. Probajte da ne odugovlačite pozdrave ili da dozvolite sebi da se emotivno uzbudite kad beba počne da plače. Njoj će tada biti još teže.
  • Kada se pozdravite odmah izađite i nemojte se vraćati da proverite da li beba još plače. Izbegavajte ovakve postupke, koji će samo otežati situaciju.
  • Kada stignete gde ste pošli, nazovite da vidite da li je sve uredu, da biste se umirili. Izgledi su da je vaša beba prestala da plače onog momenta kad ste vi otišli i prepustila se daljoj igri i aktivnostima.
  • Provedite neko vreme sa bebom kada se vratite. Posvetite se samo njoj i radite šta najviše volite.
  • Neke bebe reaguju drugačije kada odlazi mama, a drugačije kada odlazi tata. Ako je vaša beba najviše potresena kada vi odlazite, pokušajte da sa svojim partnerom odlazite u različito vreme tj. da prvo vi odete pa onda on da je ostavi.