Druga nedelja - prvi mesec

Vaša beba

Bebin vid je i dalje nejasan. Bebe su rođene kratkovide i najbolje mogu videti stvari ako ih stavite blizu lica, na razdaljini od 20- 35 cm. Tako da vas beba može videti jasno jedino ako je držite blizu. Nemojte brinuti ako vas beba ne gleda direktno u oči odmah na početku; novorođenčad nastoje da gledaju vaše obrve, kosu ili usta koja se pomeraju dok im pričate. Kako se budete više upoznavali tokom prvog meseca, beba će biti više zainteresovana da vas gleda u oči. Jedna studija sprovedena u Engleskoj je pokazala da novorođene bebe više obraćaju pažnju na lica nego na šarenilo boja. Predmeti koji su svetli, koji se pomeraju, jakih kontrasta, ili belo crni predmeti su sledeći na spisku interesovanja novorođenih beba.

Vaš život

Od dva do četiri dana nakon porođaja, mleko će vam “nadolaziti” i puniti vam dojke. Dok se to ne dogodi, beba će sisati prvo mleko koje se zove kolostrum. Ova izuzetno bitna promena, u kvalitetu i količini nadolazećeg mleka, ima nesrećan ishod za neke nove majke. Može stvoriti blagu neugodnost. Vaše telo podstiče žlezde da svaraju mleko, a ujedno se borite sa hormonima u posleporođajnoj fazi i novim nepoznatim osećajem koje vam pruža beba koja sisa.

Dojke mogu biti tvrde, bolne ili osetljive na dodir i mogu vam oteći. Nemojte to shvatati kao da dojenje nije za vas jer je preteško.

Evo par saveta koji će biti od pomoći.
  • Istuširajte se toplom vodom;
  • Stavljajte tople obloge na dojke pre svakog podoja;
  • Izmuzite malu količinu mleka pre podoja jer ćete tako podstaći isticanje mleka i beba neće morati dodatno da sisa vašu dojku dok ne potekne mleko. Time ćete smanjiti pritiske na bradavicama;
  • Nosite specijale grudnjake za dojilje koje pri dojenju ne morate skidati
  • Dojite svaka dva do tri sata. Nemojte izbegavati dojenje jer je bolno - što više budete dojili vaše dojke će se brže navići na usta bebe;
  • Pijte dosta tečnosti da biste održali dobru hidrataciju i da biste omogućili konstantno stvaranje mleka;
  • Stavljajte posle podoja hladne obloge.