Prva nedelja - 8. mesec

Kako vaša beba raste.

Beba je možda već počela sama da jede hvatajući hranu svojim prstićima, iako ovo počinje kasnije u 10 mesecu. Jednom kad dostigne ovu fazu, možete pokušati da naučite bebu da pije iz šolje. Pokušajte da date bebi šolju sa dve drske. Ako mislite da je to zbunjuje sklonite tvrdu dudu, tzv kljun. Možda će beba imati problema kako da sisa iz tvrde dude, u tom slučaju skinite je i dajte bebi da pije direktno iz šolje. Za ovako nešto treba strpljenja i kada dajete bebi da pije iz šolje polako joj dodavajte tečnosti da ne napuni previše usta.

Vaš život: Verovanje u intuiciju.

“Majčinski instinkt” je više neko kliše. To je moćan alat koji vam pomaže da vaspitate dete. Svoju bebu znate najbolje, tako da možete biti posebno pronicljivi kada dođe do promena kod nje.
Kao što je Bendžamin Spok napisao u prvim redovima njegove knjige iz 1946 “Nega dece”, “Verujte sebi. Vi znate više nego što mislite”. Ako mislite da nešto nije skroz dobro u vezi zdravlja, razvoja bebe ili generalno nje same, nemojte prebrzo odbacivati ovakva osećanja. Mnogi roditelji su bili korak ispred medicinskih radnika u otkrivanju prvih znaka problema, bilo da se radilo o početku bolesti čak i pre pojavljivanja temperature ili su postojali ne dijagnostikovani poremećaji koji prouzrokuju promene u ponašanju ili zaostatku u razvoju.
Šta treba da radite? Vodite računa o svojim instiktima. Zapisujte vaša zapažanja. Ne oklevajte da se obratite pedijatru. I ako se i dalje osećate ne ubeđeno, budite uporni dok god ne dobijete odgovore koji će vas zadovoljiti.
Ne brinite ako pogrešite ili pretpostavite da postoji problem kada ga uopšte nema. Između prepoznavanja dobrih osećaja i učenja iz iskustva, shvatićete sta je dobro za vašu bebu.