Prva nedelja - 9. mesec

Kako vaša beba raste.

Bebe su postale mnogo pokretljivije, što znači da sada ulaze u svet padova i udaraca. Ovo je ne izbežan deo detinjstva, i iako vaše srce u nekim situacijama može da zastane, pokušajte da ipak uživate gledajući bebu kako istražuje svoje okruženje i kako otkriva granice.
Zaustavite svoju urođenu želju da zaštitite bebu i dopustite joj da raste i uči za sebe. Ipak, učinite sve da napravite vaš dom što sigurniji. Dobar način da to učinite je da se spustite dole i nađete šta sve može da se nađe bebi na putu. Osigurajte lomljive predmete da se ne sruše, i držite raštimovan nameštaj u sobama gde beba nema pristup.

Vaš život: Vreme sa vašim partnerom.

Mnogi roditelji, posle novog života koji donosi beba, zapazili su da su se odaljili jedan od drugog i da su izgubili bliskost koju su nekada imali. Imati bebu je jedan seizmički događaj u zajedničkom životu supružnika. Zato što glavni teret dnevnih potreba za bebu obično padne jednom roditelju na leđa, tako da je normalno da će se osećati otuđenim.
Priznavajući ova osećanja – prvo sebi, a posle i partneru - je prvi korak za bolje i kvalitetnije međusobne odnose. Stavite doznanja partneru da vam nedostaje. Ako se vi ovako osećate, dobre su šanse da se i vaš partner oseća isto, i biće mu olakšanje što ste prvi podelili osećanja.
Napravite specifičan plan da provedete vreme zajedno. Razmislite šta vam najviše nedostaje u vašem zajedničkom odnosu i stavite ta iskustva kao prioritet. Rasporedite vreme koje provodite zajedno, bez obzira koje doba dana vam je zajedničko. Pokušajte da se usredsredite na razgovor sa partnerom bez obzira da li je beba u blizini i zahteva od vas pažnju, ili radite neke kućne poslove.
Nađite načina da podelite brigu oko bebe i kućnih poslova. Ne samo što će poboljšati vašu “radnu normu”, nego će i stvoriti više vremena koje ćete zajedno provesti, radeći nešto interesantno. Takođe ćete videti sebe i partnera kao tim, a tako će vas gledati i vaša beba.