Treća nedelja - 7. mesec

Kako vaša beba raste.

Uskoro beba će vam možda staviti do znanja da je spremna da pređe na seckanu hranu tako što će pokušavati da uhvati kašiku kojom je hranite ili će zgrabiti hranu sa tanjira. Da bi smanjili rizik od gušenja neka beba sedi uspravljeno dok jede u visokoj stolici i to je sigurniji izbor od sedenja u sedištu za auto.

Vaša beba će možda imati dobar apetit, ali ne i mnogo zuba, zato počnite sa hranom koja se neće lepiti i koju ona može u ustima lako istopiti. Kako ona raste doći će na red malo veći zalogaji.

Vaš život: Ostavite vremena za sebe.

Za mnoge nove mame, na poslednjem mestu na listi prioriteta su upravo one same. Nega vašeg detete, u nekim slučajevima posao, kućni poslovi sve to dolazi na prvom mestu. Na kraju kada dođete do vremena za sebe onda ste toliko umorne da vam je samo do spavanja. Ali postavljanje vas kao prioritet je važno jer, ako to ne uradite, trka kroz ceo vaš život samo će vam biti teža. To je kao da pokušavate da vozite kola bez benzina ili gasa.

  • Budući da ne možete dodavati sate na dan ili noć, pokušajte reorganizovati sate koje imate. Pitajte se šta možete da preskočite. Drugi način da nađete vremena je da nađete aktivnosti na kojima možete sačuvati minute ili sate. Kuvajte par puta u toku nedelje veće količine hrane, a ostatke zamrzavajte za kasnije. Kupujte gotovu hranu kada imate neke zabave. Ne brinite, ako vaš dom nije po standardima kakve ste ranije imali i tražite pomoć ako vam je potrebna.
  • Timski rad vam može dosta pomoći i skinuti deo tereta sa leđa. Nega bebe je jedan od divnih primera za podelu poslova (između vas i vašeg partnera).

Rasporedite drugačije aktivnosti tako da ostavite jednu samo za vas – časovi fitnesa ili ručak sa prijateljicama itd. Naučite da iskoristite maksimalno vreme koje ste posvetile sebi.