Treca nedelja - četvrti mesec

Kako vaša beba raste.

Vaša beba počinje da donosi zaključke o svetu oko sebe. Ona zainteresovano gleda sve oko sebe čak i svoju senku.
Stavite ogledalo koje ne može da se razbije pored bebe ili je stavite ispred vašeg ogledala. Beba neće shvatiti da je to njen odraz u ogledalu (to će tek shvatati u drugoj godini). Ona će biti oduševljena novom drugaru ili drugarici. Bebe obožavaju da gledaju u svoj – ili bilo čiji- odraz u ogledalu, što će vam i pokazati gukanjem ili nekim pokretom lica.

Vaš život: Menjanje prijateljstva.

Rođenjem bebe dolazi do promena u odnosima sa svima čak i sa vašim prijateljima. Ponekad su stari priajtelji koji nemaju dece oduševljeni sa vašom bebom kao i vi, i uz delimično prilagođavanje vašem rasporedu, prijateljstvo može da se nastavi gde je i stalo. Ali neki možda neće biti uzbuđeni i oduševljeni vašom novom fazom u životu. Neki će biti zavidni, nekima ćete biti dosadni, a drugima jednostavno deca neće biti interesantna. Nemojte kriviti vaše prijatelje zbog toga. I vi ste se promenili. Interesovanja koja ste delili pre sa drugim ljudima – padobranstvo, noćni izlasci, kupovina itd., možda se ne poklapa više sa vašim sadašnjim životom.
Mad očekujete da sve bude kao i pre, pokušavanje da se dođe do toga, može vam pomoći da nađete ravnotežu između staroga i novog načina života. Vaši prijatelji ne treba da očekuju da kada ste sa njima potpuno zaboravite da imate bebu, a vi ne možete očekivati od njih da žele da pričaju o roditeljstvu. Nađite zajedničke teme i aktivnosti.
Možda ćete se sa nekim prijateljicama razdvojiti na neko vreme, ali i dobićete nove prijatelje koji su roditelji i sa istim zajedničkim interesovanjima sa vama. Na igralištima, u šetnji, rođendanima, u vrtićima vi i vaš partner ćete upoznati nove roditelje sa kojima ćete imati dosta toga zajedničkog.