Treća nedelja - peti mesec

Kako vaša beba raste.

Iako kroz plač to je za sada najjači vid njene komunikacije, ona će sada moći da razvija mogućnost da se smeje nečemu. Može se smejati nekom prijatnom iznenađenju, kao što je igra skrivalice. Lepo će se smejati vašem licu koje se pojavilo ispod ćebeta, pa ponovo sakrilo, ili igrački koja se pojavljuje iz kutije.
Podstičite bebu da se smeje, kikoće, i smeška raznim izrazima lica. Bebe uživaju da čuju razne zvukove, a vama ne trebaju posebne igračke ili instrumenti za to. Jednostavno možete kloktati jezikom, zviždati, ili imitirati životinjske zvukove – vaša beba će to obožavati!

Vaš život: Izmuzavanje mleka

Mnoge majke koje su morale da se vrate na posao smatraju da su i dalje sposobne za dojenje tako što će izmlazati mleko iz dojki. Radeći to omogućavate i dalje proizvodnju mleka za hranjenje na flašicu. Ali može biti veoma teško izboriti se sa tim, pogotovo u početku. Neki saveti da se izmlazanje lakše obavlja:
Vežbajte izmlazanje. Naviknite se na pumpicu i pumpajte, pre nego što odete na posao ili iz nekog drugog razloga morate izmlazati mleko. Mnogim majkama je lakše da se izmlazaju pumpicom nego ručnim metodama, jer one zamaraju ruke više od aparata. Potražite u apotekama da li postoje električne pumpice koje vam efikasnije mogu isprazniti obe dojke odjednom. U svakom slučaju birajte metode koje će vam olakšati život, a ne zakomplikovati ga. Takođe razmišljajte na koji način ćete čuvati mleko dok ste odsutni. Možete koristiti priručne male tašne koje zadržavaju hladnu temperaturu određen broj sati, ako izmlazate mleko van kuće.
Opustite se da bi poboljšali izmlazanje. Ovo može biti teži način. Neke mame se ne mogu opustiti dok su im ruke zauzete pumpicom. Na kraju to i nije neki posao za opuštanje. Probajte što više da se opustite jer ćete na taj način uspeti da brže ispraznite svoje dojke.
Što češće se izmlazajte. Dok ste odsutni pokušavajte da se izmlazate na svaka tri sata da bi zadržali proizvodnju mleka. Ne zaboravite da morate unositi dosta tečnosti između izmlazanja.