Treća nedelja - prvi mesec

Kako vaša beba raste

Vaša materica je bilo toplo i sigurno mesto i trebaće neko vreme za bebu da se navikne na raznovrsne znake, zvuke, i senzaciju života izvan vašeg tela. Možda nećete biti u mogućnosti da otkrijete mnogo o karakteru vaše bebe jer će ona imati jedan jednostavan ritam spavanja i hranjenja. Jedini način kojim beba komunicira je plakanjem, ali vi možete sa njom komunicirati glasom i dodirima. Beba sada može prepoznati vaš glas i izdvojiti ga iz gomile drugih. Takođe sada voli da se drži, da je ljubite, nežno masirate, nosite i ljuljuškate. Ona bi mogla da ispusti neki zvuk iz usta kada vam čuje glas ili vidi lice.

Vaš život: Postporođani sindrom

Nema nikakvog smisla kako se vi sada osećate; kada ste očekivali da ćete biti presretni vi ste plačljivi, neraspoloženi i ćutljivi. Činjenica je da postoji dobar razlog zašto, otprilike polovina novih mama oseća da ima postporođajni sindrom.

Tokom prvih nedelja života vaše bebe, navikavanja na noćno buđenje, oporavka od porođaja, zahteva koje stvara nega beba, nedostatak iskustva sa njom i u mnogim slučajevima, nedostatak pomoći, sve to može biti vrlo stresno za vas. Velika hormonalna promena koja se stvara nakon porođaja može uticati na vaše raspoloženje.

Saznanje da su te emocije normalna stvar može pomoći.Dobro je da podelite vaša osećanja sa ljudima koje volite i kojima verujete: vašem partneru, vašim roditeljima ili roditeljima vašeg supruga, drugim rođacima ili bliskoj prijateljici. Povezivanje sa iskustvima drugih roditelja može vam pokazati da niste sami u ovoj priči i da u tuđem iskustvu pronađete rešenje.

Posvetite neko vreme samo sebi. Ostavite vašem mužu ili bakama bebu i posetite prijatelje, idite u šoping, ili uradite ono što ste i pre porođaja, a što će vas opustiti. Čak i samo sedenje napolju ili šetnja sa bebom može biti od koristi.

Ostavite posao iza sebe. Zapamtite da je ovo porodiljsko odsustvo. Isljučite mobilni telefon ili kompjuter i izbegavajte sve radnje koje će vas vratiti makar na malo na posao. Iskoristite ovo vreme da uživate sa vašom porodicom.

Ako se ovakva osećanja i emocije produže i posle nekoliko nedelja kontaktirajte vašeg lekara. On će najbolje znati da vas posavetuje.