Saveti o ishrani dece uzrasta od 3 do 7 godina koja imaju slab apetit

Deca uzrasta od 3 do 7 godina su probirljiva kad je hrana u pitanju. Roditelji su često zabrinuti zbog (po njima) male količine hrane koju unose i gubitka apetita ili promena u ponašanju i navikama vezanim za ishranu. Deca znaju da su glad i apetit dve sasvim različite stvari. Glad predstavlja upozorenje tela na nedostatak energije, a apetit je stečeno, tj. naučeno ponašanje koje se vezuje za doživljaj zadovoljstva. Problem takođe može predstavljati i ukoliko je dete naučeno da jelom ne zadovoljava potrebu u smislu gladi, vać za druženjem i privlačenjem pažnje.

Ne treba zaboraviti da navike koje smo stekli vaspitanjem nesvesno prenosimo i na našu decu. Svako dete ima svojstvene metaboličke potrebe i dobro zna šta mu prija, a šta ne. Ne treba insistirati da dete jede ono što ne voli, jer na taj način stvaramo tvrdoglavu osobu i dete slabog apetita koje se suprotstavlja roditeljima.

Šta učiniti ako dete ima smanjen apetit?

Najvažniji korak ka uspostavljanja zdravih navika u ishrani je pregled kod pedijatra koji će ustanoviti razlog slabom apetitu. Najčešći uzroci slabijeg apetita kod dece su:
  • Povećan unos slatkiša (grickalice, sokovi);
  • Neredovni obroci;
  • Nicanje zubića;
  • Upale grla;
  • Povećan unos mleka koje je vezano za navike i zadovoljavanje potreba, npr. oko uspavljivanja;
  • Anemija.

Jelovnik koji preporuči pedijatar je osmišljen tako da dete zavoli hranu, usvoji zdrave navike i dobije sve neophodne hranljive materije za pravilan rast i razvoj. Praveći poseban jelovnik za decu slabog apetita ustanoviće se pravilan raspored obroka, njegova struktura i količina hrane koja je potrebna svakom detetu posebno. Obroci treba da su redovni, u mirnoj porodičnoj atmosferi, a najbolje bi bilo da deca učestvuju u njihovoj pripremi kao i postavljanju stola. Ovakav pristup stvara zdrav  i pravilan odnos prema hrani i poboljšava apetit.

Deca koja su dugo dojena (do druge godine) često odbijaju uvođenje kravljeg mleka. Probajte sa kiselo - mlečnim proizvodima u koje u početku možete dodati voće ili žitarice i imenujete vaš specijalitet kao specijalnu poslasticu. Ako imate problem jer dete odbija ceo obrok  ili vidite da se samo igra, dajte mu do znanja da je to znak da je obrok završen i sačekajte sledeći obrok, (za otprilike 2.5 - 3 sata), a u međuvremenu mu ne nudite nikakvu užinu, niti sok, misleći da je gladno.

Naravno da i naši mališani imaju pravo na slab apetit kada su bolesni, kada im izbija novi zub, ali ako to stanje potraje, potreban je savet i pregled pedijatra. Pustite mališane da sami biraju namirnice pri kupovini, nudite im raznovrsnu hranu i trudite se da i sami nešto nauče o zdravoj ishrani, jer u ovom periodu usvajaju najviše, a ne zaboravite i da im služite kao dobar primer!