Mamografija

Mamografija je ispitivanje grudi (mlečnih žlezda) X-zracima  koja se koristi da bi se kontrolisale dojke, ustanovili problemi sa dojkama (ako ih ima), kao što su čvorići, da li su ispunjeni tečnošću ili su čvrste mase.

Mamogram se radi da bi se ustanovio karcinom dojki. Mnogi manji tumori se mogu videti mamografskim pregledom pre nego što ih žena ili lekar pregledom može opipati. Karcinom dojki se najlakše leči i bude izlečen ako je otkriven u prvim fazama. Mamografija nije prevencija karcinomu dojki i ne smanjuje rizik kod žena od dobijanja raka dojki. Ali, redovni mamografski pregledi mogu smanjiti smrtni ishod od raka dojki, jer se uz pomoć mamografije može ustanoviti rak dojke u svojim najranijim fazama.

Lekari preporučuju sledeću dinamiku pregleda mamografijom:
 • Za žene do 40 godina starosti;
 • Za žene 40 – 50 godina starosti;
 • Žene starije od 50 godina;
 • I žene iznad 75 godina.

Vaš lekar će vam možda preporučiti mamografiju u mnogo mlađem uzrastu nego što je uobičajeno, ako je povećan rizik od dobijanja karcinom dojki.

Kada bi trebalo početi sa mamografijom?

Mamografija koja detektuje rak dojki, kada u suštini rak i ne postoji (lažno-pozitivni rezultati), može se uraditi u bilo kom dobu, ali ovakvi slučajevi se javljaju kod mlađih žena. Oko 5% do 10% ovakvih pregleda mamografijom zahtevaju dodatna testiranja. Dodatni testovi uključuju još jednu mamografiju na specifičnom delu dojke ili druge testove, kao što je ultrazvuk dojki.

Zašto se radi?

Mamografija se radi da bi se:
 • Ustanovio karcinom dojki kod žena koje nemaju nikakve simptome.
 • Otkrio karcinom dojki kod žena koje imaju simptome. Simptomi karcinoma dojke mogu uključivati čvoriće ili zadebljanje u dojci, isticanje tečnosti iz dojki, ili promeni boje kože na jednom delu dojke.
 • Locira područje gde se nalazi sumnjivo tkivo, koje je otkriveno biopsijom, kada se ustanovila abnormalnost.

Kako da se pripremite za pregled?

Sve rezultate koje imate vezane za dojke ponesite sa sobom prilikom pregleda. Objasnite lekaru ako ste:

 • Trudni. Mamografija je test koji se radi x-zracima i time ste izloženi malim dozama zračenja štetnim za bebu.
 • Ako dojite. Mamografija neće dati adekvatne rezultate za dojke u kojima je mleko.
 • Ako ste prethodno imali biopsiju dojki. Ako lekar zna u kom delu postoji sumljivo tkivo, lakše će pročitati rezultate.
 • Na dan pregleda, nemojte korisiti dezodoranse, parfeme, pudere, kreme i mleka za tela. Ostaci ovih supstanci na koži mogu ometati x- zrake.
 • Ako imate menstrualni ciklus, trebali biste uraditi mamografiju 2 nedelje nakon pristanka ciklusa. Procedura će biti mnogo komotnija, posebno, ako vam grudi postanu osetljive pre menstrualnog ciklusa.

Kako se radi?

Mamografiju radi rentgen tehničar ili ginekološka sestra. Rezultate mamografije će vam objasniti vaš lekar. Morate skinuti sav nakit koji će uticati na zrake. Skinućete se do struka. Ako se brinete oko pojedinih delova grudi, obavezno objasnite koji je to deo da bi tehničar ili sestra lakše obuhvatila taj deo.

Mamografiju ćete raditi obično stojeći. Dojke, svaku posebno, postaviće na ravnu površinu koja sadrži film sa x-zracima. Druga ravna površina će pritisnuti nežno vaše dojke kako bi se izravnalo tkivo dojki. Veoma jaka kompresija je potrebna da bi se stvaorile slike visoke rezolucije i sa dosta detalja. Za nekoliko sekundi koliko je potrebno da se stvori slika, moraćete zadržati dah. Obično se uzimaju po dve slike za svaku dojku: jedna gore, a druga sa strane. Za ovaj pregled trebaće vam otprilike sat vremena. Mamografija sama po sebi traje 10 – 15 minuta. Ostalo vreme će vam trebati za pripremu za pregled i kasnije tumačenje rezultata.

Kakav je osećaj?

Mamografija je obično neugodna, ali retko jako bolna. Ako vam je koža osetljiva ili imate neko oboljenje, obavezno obavestite tehničara ili sestru o tome. Takođe, cela procedura je mnogo udobnija dve nedelje nakon prestanka menstrualnog ciklusa. Tokom pregleda biće vam neugodan osećaj kada vas hladne površine budu pritiskale i uvlačile dojku. Ali, ovaj postupak je neophodan da bi se tkivo izravnalo i dalo najbolju sliku.

Šta utiče na rezultate?

Razlozi zašto nećete uraditi testiranje ili rezultati neće biti adekvatnu uključuju:
 • Dezodoranse, parfeme, pudere, kreme i mleka za tela. Ostaci ovih supstanci na koži mogu ometati x- zrake.
Mamografija se obično ne radi ako:
 • Ste trudni. Mamografija je test koji se radi x-zracima i time ste izloženi malim dozama zračenja štetnim za bebu.
 • Dojite. Mamografija neće dati adekvatne rezultate za dojke u kojima je mleko.
 • Ste prethodno imali biopsiju dojki. Ako lekar zna u kom delu postoji sumnjivo tkivo, lakše će pročitati rezultate.