Mastitis

Šta je mastitis?

Mastitis je upala grudi, najčešće izazvana infekcijom. Može se desiti svakoj ženi, iako je mastitis najčešći tokom prvih 6 meseci dojenja beba. Može novu mamu lako obeshrabriti i pričiniti joj veliku nelagodu prilikom dojenja. Još ako dodate uz ovo stanje i brigu oko novorođenčeta i oporavak same majke posle porođaja, ovo stanje vrlo lako “ubedi” majku da prestane da doji. Ali, ipak, možete nastaviti da dojite bebu. U suštini, dojenje obično pomaže da infekcija prođe i neće dodatno škoditi bebi. Iako mastitis može biti obeshrabrujuć za dojilju i bolan za bilo koju ženu, obično se vrlo lako reši uz odgovarajuće lekove.

Šta uzrokuje mastitis?

Mastitis se obično javlja kada bakterije uđu u dojku kroz bradavice. Obično se dešava kada majka koja doji ima upaljene ili ispucale bradavice. Veći razmak između podoja ili nepražnjenje potpuno dojki posle podoja može podsticati mastitis. Adekvatan položaj za dojenje i pravilno prihvatanje bradavice tokom dojenja će vam pomoći da se smanje ragade na dojkama, a samim tim će sprečiti infekciju.

Simptomi mastitisa

Mastitis obično počinje kao bolan deo dojke. Može biti crvenila na tom delu dojke i/ ili toplote na dodir. Takođe, može se pojaviti temperatura, drhtavica i bolovi u drugim delovima tela. Znaci da se mastitis pogoršava uključuju otečene, bolne linfne žlezde u predelu pazuha pored inficirane dojke, ubrzan puls, i simptome slični gripi. Mastitis može voditi do gnojnog čira koji je na dodir kao bolan i tvrd čvorić.

Šta povećava rizik da dobijete mastitis?

Verovatno ćete dobiti mastitis dok dojite:
  • Ako ste imali ranije mastitis;
  • Odlažete ili preskačete podoje ili ne izmlazate višak mleka iz dojki. Kada ne praznite dojke redovno i potpuno, dojke vam postaju veće i prepune mleka, što vodi do mastitisa.
  • Imate ispucale ili iritirane bradavice, što se dobija nepravilnim položajem za dojenje ili nepravilnom laktacijom.
  • Imate anemiju. Anemija će činiti da ste umorniji češće nego obično i smanjiće otpornost organizma da se bori protiv infekcija.

Majke koje doje mogu dobiti mastitis bilo kada, ali posebno su osetljive u prva dva meseca posle porođaja. Posle dva meseca, beba ustali način sisanja i pražnjenja dojki, dojenje postaje redovnije, što pomaže prevenciji mastitisa.

Kako se mastitis leči?

Antibiotici obično leče mastitis. Ako vam lekar prepiše antibiotike, koristite ih tačno kako vam je lekar preporučio. Nemojte prestati sa antibioticima, ako se osećate bolje. Antibiotici neće naškoditi bebi. Ako tretman ne pomogne odmah, lekar će verovatno poslati uzorak vašeg mleka na analizu, da bi ustanovio tačno koja bakterija je izazvala infekciju.

Možete sebi pomoći češćim odmaranjem, tako što ćete povećati unos tečnosti, i korišćenjem toplih ili hladnih obloga na bolnim mestima. Pre podoja, držite oko 15 minuta toplu,  mokru oblogu od platna na bolnom mesto na dojci, što će povećati protok mleka kroz dojke. Takođe, masaža bolnog i otečenog mesta povećaće protok mleka i olakšaće vam dojenje. Ovo radite bar tri puta tokom dana.

Dojenje iz inficirane dojke je bezbedno za bebu i pomaže vam u lečenju mastitisa. Ako vam je početak dojenja sa inficiranom dojkom bolno, prvo počnite podoj sa zdravom dojkom. Onda, kada počne mleko da teče iz grudi, podojte bebu iz inficirane dojke. Ako su vam dojke previše ispucale i bolne da bi dojili bebu, koristite pumpicu za mleko da bi ispraznili dojku. Svaki put kada ne možete da podojite bebu inficiranom dojkom, koristite pumpicu. Obavezno lečite mastitis u ranim fazama jer se komplikacije teže leče.