Ultrazvuk abdomena

Ultrazvučni pregled stomaka je neinvazivna, bezbolna metoda pomoću koje možemo prikazati unutrašnjost trbušne šupljine, upotrebom zvučnih talasa visokih frekvencija (ultrazučni talasi). Ovom metodom se na jednostavan i brz način prikazuju patološke promene na čvrstim-parenhimskim organima (jetra, slezina,bubrezi, gušterača, prostata, limfne žlezde), u trbušnoj šupljini, kao i na žučnoj kesi, mokraćnoj bešici i velikim krvnim sudovima stomaka.

Kada se radi ultrazvučni pregled stomaka?

Utrazvučni pregled se radi kad postoje tegobe u predelu stomaka, kao što su nadimanje, mučnina, gađenje, nagon na povraćanje, povraćanje, bolovi u trbuhu, zatvor, učestale i neformirane stolice, pojava krvi ili sluzi u stolici, učestalo mokrenje, bolovi i peckanje pri mokrenju, promena boje i mirisa urina, pojava krvi u urinu... Ultrazvučni pregled stomaka se može raditi i ako je pacijent bez stomačnih tegoba, ali se nađu patološke laboratorijske vrednosti krvi i urina, u sklopu ispitivanja oboljenja drugih sistema, kao i kad je bez tegoba, a u sklopu rutinskog preventivnog pregleda, radi provere svog zdravstevenog stanja.

Priprema za ultrazvučno snimanje gornjeg abdomena

Šest sati pre snimanja ne jesti, ne piti kafu, niti gazirana pića. Ako ste žedni možete piti običnu vodu ili čaj bez šećera. Ako ste deblji, a pregled se ne radi u hitnoj situaciji, poželjno je da par dana pre pregleda izbegavate hranu bogatu celulozom (voće i povrće), eventualno da popijete neko sredstvo za čišćenje.

Priprema za ultrazvučno snimanje mokraćne bešike i prostate

Jedan sat pre snimanja popiti 1- 1,5 litar obične vode ili čaja bez šećera i naravno ne smete mokriti pre završenog pregleda. Ako ne možete dugo zadržati urin, možete doći u ordinaciju 1 sat pre zakazanog termina i popiti tečnost. Kad se javi pritisak na mokrenje obavestite sestru i lekar će Vas onda pregledati.

Kako se pregled odvija i koliko traje?

Pri pregledu pacijent leži na leđima, razodeven do pojasa. Lekar će na stomak naneti manju količinu gela, te potom obaviti pregled organa u stomaku. Pri pregledu ćete osetiti blagi pritisak ultrazvučne sonde. Ako se radi ultrazvuk mokraćne bešike, lekar će od Vas tražiti da u toku pregleda, odete do toaleta i izmokrite se maksimalno, a potom da se opet vratite na pregled.
Trajanje pregleda je  20-30 minuta, jedino se dužina pregleda povećava, ako se istovremeno radi i ultrazvuk gornjeg abdomena i ultrazvuk mokraćne bešike i prostate.