Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk koristi zvučne talase da bi napravio sliku tkiva unutar dojki. Ultrazvuk na dojkama može pokazati celokupno podrčuje dojke, uključujući i predeo blizu zida pluća, što je teško videti mamografijom. Ultrazvuk grudi ne koristi X- zrake ili druge potencijalne štetne tipove zračenja.

Ultrazvuk dojki se radi da bi se videlo da li su čvorići u dojkama čvrste ili ispunjene tečnošću (ciste). Ultrazvuk ne zamenjuje potrebu za mamografijom, ali se često koristi da bi se proverila abnormalnost rezultata mamografije.

Zašto se radi ultrazvuk grudi?

Ultrazvuk grudi može dati značajne informacije drugim testovima kao što su mamografija i magnetna rezonanca. Takođe može pružiti informacije koje se ne vide putem mamografije.

Ultrazvukom dojki se može uraditi sledeće:
  • Naći uzrok simptomima vezanim za dojke, kao što su bolovi, otok i crvenilo.
  • Proveriti čvoriće u grudima koji su se našli prilikom fizičkog pregleda dojki. Ultrazvuk se koristi u ovim slučajevima da se vidi da li su čvorići čvrsti ili su ciste ispunjene tečnošću. Čvoriće, koji nemaju tečnost ili su ispunjeni tečnošću sa čvrstim delovima koji plivaju u njoj, moraju se detaljnije testirati.
  • Proveri abnormalnost rezultata mamografije.
  • Pregledaju grudi kod mlađih žena jer je kod njih tkivo gušće, i mamografija možda neće pokazati mnogo detalja.
  • Vodi lekara da adekvatno upotrebi iglu ili cevčicu kako bi izvadio deo tečnosti ili gnoja iz ciste, uzeo deo tkiva zbog biopsije ili ultrazvuk može biti vodič za operacije na dojkama.
  • Da se posmatra promena u veličini cista na dojkama.
  • Da vidi koliko se rak dojki proširio.
  • Proveri grudi, ako imate silikonske implantate ili gusto tkivo grudi. U ovakvim slučajevima mamograf nije u mogućnosti da da adekvatne rezultate.
Kako da se pripremite za ultrazvuk dojki.
  • Nosite odeću iz dva dela, kako bi vam bilo lakše da se skinete samo iznad struka.
  • Razgovarajte sa svojim lekarom o vašoj potrebi za testovima, rezultatima ultrazvuka, riziku i potrebnim merama koje vam lekar preporuči.

Kako se radi?

Da bi aparat mogao da emituje zvučne talase i skuplja sliku koju prave prilikom odbijanja o tkivo dojki, lekar će vam staviti specijalni gel na grudi. Slika tkiva će se pojaviti na ekranu. Ultrazvuk dojki se radi obično 15 minuta. Više vremena će trebati, ako se radi biopsija.

Kakav je osećaj?

Gel će vam možda biti hladan kada ga stave na grudi. Osećaćete slabiji pritisak aparata ultrazvuka na dojke, ali ne bi trebalo da osećate nelagodu, osim ako su vam dojke osetljive ili vas bole.

Rizik

Ne postoji nikakav dokaza da štetnost od ultrazvuka dojki postoji.

Rezultati

Ultrazvuk koristi zvučne talase da bi napravio sliku tkiva unutar dojki. Zbog toga, lekar ima direktnu sliku tkiva vaših dojki, a samim tim i rezultata. Lekar će verovatno diskutovati sa vama o rezultatima odmah nakon pregleda.