Vaginalni porođaj posle carskog reza

Ako ste do sada imali carski rez, možda ćete sada biti u mogućnosti da se porodite prirodnim putem (vaginalno). Ovo se zove vaginalni porođaj posle carskog reza.

Mnoge žene, nemaju ozbiljne probleme posle porođaja, bilo da su se porodile prirodnim putem ili carskim.

Ako se uz konsultacije sa ginekologom dogovorite za vaginalni porođaj posle carskog reza, moraćete prvo pokušati vaginalni porođaj, koji do sada niste imali. Mada nije isključeno da ćete ipak morati završiti porođaj carskim rezom. To će u toku porođaja odlučiti vaš lekar.

Prirodan porođaj posle carskog reza može biti dobar i siguran izbor za većinu žena. Šta je dobro za vas i bebu zavisi od nekoliko stvari, a u njih ulazi koliko ste carskih rezova imali do sada i šta je bio uzrok završetku porođaja carskim rezom. O svim rizicima treba da porazgovarate sa vašim ginekologom.

Koja je dobra strana vaginalnog porođaja posle carskog reza?

Dobre strane ovakvog porođaja u poređenju sa carskim rezom su:
  • Izbegavanje još jednog ožiljka na materici. Ovo je jako važno, ako želite još dece da rodite. Što više ožiljaka imate na materici veće su šanse da imate problema u kasnijim trudnoćama.
  • Manje bola posle porođaja.
  • Kraći boravak u porodilištu i kraći oporavak posle kod kuće.
  • Manji rizik od infekcije.
  • Više ćete moći učestvovati u porođaju, kao i vaš partner ako prisustvuje, nego carskim rezom.

Rizici vaginalnog porođaja posle carskog reza

Moguće otvaranje materice kod starog ožiljka je jedan od najvećih rizika vaginalnog porođaja posle carskog reza. Ova pojava je jako retka, ali kada se desi, može biti izuzetno opasno za majku i bebu. Rizik da će se materica “pocepati” na mestu starog carskog reza je jako nizak ako imate samo jedan carski rez iza sebe.