Znaci porođaja

Porođaj je proces kroz koji ćete roditi vašu bebu. Za mnoge žene ovo se dešava oko 40 nedelje trudnoće, ali porođaji između 37. i 42. nedelje se smatraju normalnim i u terminu.

Sa prvim detetom, od prvih znaka porođaja pa sve do momenta kada se rodila vaša beba može proći čak i 24 sata. To je zato što porođaj počinje postepeno dozvoljavajući vašoj bebi da se navikne na ono šta joj se dešava.

Ako ste već rađali činiće vam se da materica radi drugačije. Proces porođaja će i dalje biti postepen ali se obično vaša beba rađa mnogo lakše i brže.

Znaci porođaja:
  • Sluzni čep- Sluzni čep se nalazi u vratu (grliću) materice. Kako se vrat materice počinje otvarati primetićete sluzav iscedak. Iscedak može biti providan, blago braon boje ili roze. Možda ćete primetiti tragove krvi. To je normalno. Ako je više od par trakica krvi, ako postoji krvarenje bez sluzi ili ako se vaša beba ne pomera obavezno se javite vašem lokalnom porodilištu ili vašem ginekologu da se uverite da je sve uredu. U drugim slučajevima, (sluzav iscedak sa dodatkom krvavih tragova) samo sačekajte da vidite šta će se dalje dogoditi. Ovaj "čep" može se pojaviti nedeljama pre pre nego što zapravo započne porođaj, tako da ovo može biti, a i ne mora, znak porođaja.
  • Naprsnuće vodenjaka- Vodenjak je membrana u kojoj se nalazi plodova voda koja okružuje vašu bebu. On može pući pre nego što započnu kontrakcije ili tokom kontrakcija. Kada vodenjak pukne bićete svesni vode koja otiče iz vas sva odjednom ili će isticati u manjim količinama više puta. Neke žene bukvalno osete senzaciju pucanja.

Mnogim ženama kontrakcije počinju posle pucanja vodenjaka posle 37. nedelje, ali može do kontrakcija potrajati i dan ili dva. Kontaktirajte ginekologa o tome šta se dešava. Ako spontano, posle pucanja vodenjaka, ne dobijete kontrakcije možda će vas priključiti na indukciju jer ako je vodenjak pukao postoji mali rizik od infekcije za vašu bebu koji se vremenom može povećavati.

  • Kontrakcije- su pokretanje mišića materice koji se steže, povlači na gore vrat materice, a bebu gura na dole. Prvo možete osetiti samo neudobnost ili period bola koji dolazi i prolazi. Kako vreme bude prolazilo postaćete sve više svesni kontrakcija, obično se osete u nižem predelu stomaka ili u donjem delu leđa. One će postati duže i sve jače i intenzivnije.

Kada kontrakcije budu trajale oko 45 sekundi do jedne minute onda verovatno neće same nestati. Sve do tog vremena one mogu prestati na nekoliko sati ili dana i vratiti se ponovo. Nemojte brinuti ako se ovo dogodi. Kontrakcije će početi tamo gde su i stale. Kada se vrat materice jednom počne otvarati ne zatvara se dok se ne porodite.


Faze porođaja
-  Porođaj se deli na tri faze

  • I faza- Do vremena kada vam kontrakcije postanu redovne i jake sve dok se vrat materice ne razdvoji što znači da imate dilataciju do 10 cm.
  • II faza- Od vremena kada se grlić materice skroz otvori do vremena kada se beba rodi.
  • III faza- Od rođenje bebe do vađenja posteljice.

Svaki porođaj je drugačiji. Niko ne može predvideti za vas kako će se stvari odvijati, ali postoji dosta stvari koje vam mogu pomoći da prebrodite taj dan.