14. nedelja trudnoće

Do sada ste verovatno obavestili sve da očekujete bebu, uključujući i šefove na poslu. Sada možete slobodno da pričate o tome kako rastete i vi i vaša beba.

Vaš život

Ljudsko telo je neverovatna stvar – čudesno jer može da stvori još jedan ljudski život. U stvaranju tog života, vaše telo treba da prođe kroz niz promena. Do sada grudi će vam porasti jedan broj više i areole (tamno područje oko bradavica) biće tamnije i mogu se povećati jer se pripremaju za dojenje. Još jedna promena je pojavljivanje tamne linije, poznate kao linea negra, koja se pruža od pubične kosti do pupka. Pojavu ove linije uzrokuju trudnički hormoni, mada nije neophodno da je sve trudnice dobiju. Ona će nestati nekoliko meseci nakon rođenja.

Vaša beba

U ovoj nedelji bešika vaše bebe počinje da funkcioniše. Verovali ili ne, vaša beba će stvarno početi da mokri u plodovoj vodi. Nemojte se zabrinuti o mogućim zarazama, plodova voda se svakih tri do četriri sata sama regeneriše. Vaša beba će vežbati disanje udišući plodovu vodu u pluća i izdišući je.

Beba je teška oko 40 grama i dugačka je oko 11,5 cm. Može početi da sisa palac.